:

Durva esés az árakban: kisebb lesz a német gázár, mint a nem rezsicsökkentett magyar

Durva esés az árakban: kisebb lesz a német gázár, mint a nem rezsicsökkentett magyar

Csökkent a beszerzési ár, ezért a lakossági gáz- és villanyárakat is csökkenti a németországi Entega. Nem is kevéssel.

A magyar kormány által megállapított „lakosság piaci árnál”, azaz a nem csökkentett gázárnál olcsóbb lesz egy németországi energiaszolgáltató ára – írja a Telex az MTI alapján.

Csökkentek a beszerzési árak

Az Entega Németország nyugati részén, többek között Darmstadtban működő szolgáltató, több százezer ügyféllel. Amint az a közleményükből kiderül,

április elsejétől 27 százalékkal csökkentik a villamos energia alapellátási díját, a gáz árát pedig 36 százalékkal.

„A beszerzési árak csökkenése miatt az ügyfelek számára is csökkenteni tudják az árat” – mondta Marie-Luise Wolff vezérigazgató.

Több ebből 26 év után lemondott a Netflix vezérigazgatója Brutális leépítés jön a Google anyavállalatánál

Az Entega arra számít, hogy a második félévben várhatóan a nem lakossági áraik is csökkenni fognak. Wolff szerint azonban arra nem lehet számítani, hogy a gáz világpiaci ára visszatér a két évvel ezelőtti alacsony szintre. Inkább a megawattóránként 60-80 euró lesz az az árszint, amire a gáz világpiaci ára beáll.

Az MVM aktuális árakról szóló tájékoztatása szerint ma Magyarországon 22,002 forintba kerül egy megajoule földgáz „lakossági piaci áron”. A magyar energetikai szabványok szerint 1 megawattórát 3250 MJ-nak kell átszámítani, így a lakossági piaci árunk 71 506,5 Ft/megawattóra, ami kilowattóránként 71,506 forintot, napi árfolyamon átváltva 18 eurócentet jelent, vagyis 5 centtel többet az áprilistól érvényes darmstadti áraknál. Tehát

az Entegánál áprilistól érvényes németországi lakossági gázárak nagyjából 26 százalékkal alacsonyabbak lesznek a magyarországi lakossági piaci árnál.

A rezsicsökkentett magyar gázár viszont továbbra is sokkal alacsonyabb, mint a német: kilowattóránként nagyjából 2-2,5 eurócentnek felel meg.

Tavaly augusztus és december között több mint 50 százalékkal csökkent a földgáz új ügyfeleknek szabott ára a térségi szolgáltatóknál a Verivox számításai szerint. Hasonló folyamatok zajlanak a villamos energia piacán is, ahol az új belépő ügyfeleknek járó tarifa alapján négyezer kilowattos évi fogyasztás mellett az októberi 2200 euró feletti csúcsról 1600 euró körüli szintre süllyedt a villanyszámla éves szintre számolt összege.

Az árak alakulásában döntő szerepe van az ázsiai gazdasági helyzetnek, így „ha Kína recesszióba kerül, rengeteg földgázunk lesz”, ha pedig fellendül a kínai gazdaság, a földgáz ára is emelkedik majd – mondta Wolff.

Ez eleve irracionális elvárás volt orosz oldalról – interjú az energiapiac jövőjéről

The post Durva esés az árakban: kisebb lesz a német gázár, mint a nem rezsicsökkentett magyar appeared first on Forbes.hu.