:
Breaking News

Tényleg zöld és pénztárcabarát az ablakba is kitehető mobil napelem?

Tényleg zöld és pénztárcabarát az ablakba is kitehető mobil napelem?

Ingyenes és zöldenergiával kecsegtet egy kompakt, könnyű, akár egy táskára is felpakolható, összehajtható napelem. Ez a RealPower SP-30 E, és most lássuk, hogy mindebből mi igaz!

Az energiaválság 2022-ben rárúgta az ajtót a világra, a frászt hozva magyarok tömegeire is.

Fenyegetése mai napig velünk van, és nem is valószínű, hogy hamarosan megszabadulunk tőle. Sokan pánikszerűen kezdtek alternatív megoldások után kutatni, amelyekkel megvan az esély arra, hogy legalább részben függetlenítsék magukat külső körülményektől.

Üzlet Topolay Gábor 4 perc olvasás
Napelemrendelet: itt vannak az első reakciók
Üzlet Topolay Gábor 8 perc olvasás
Napelemügy: a piac újraosztása lenne a cél?
Zöld Vámosi Ágoston 9 perc olvasás
A magyar háztetőkre helyezett napelemekkel a teljes hazai áramfogyasztást fedezni lehetne

Az olyan eszközök iránt különösen megnőtt az érdeklődés, amelyek a nap energiáját hasznosítva lehetnek az emberek vagy a háztartások segítségére. Ilyen termékekből folyamatosan bővül a kínálat hazánkban is, közöttük megtalálhatóak az ultrakompakt, elméletileg akár hordozható megoldások is.

Kiterítve így fest a RealPower SP-30 E.

Ezek egyike a német Ultron vállalat RealPower SP-30E névre hallgató napeleme, amelyről azt állítja a cég, hogy segítségével ingyen termelhetünk otthon zöldenergiát, és amivel tölthetjük az elektronikai eszközeinket. Kaptam egyet kölcsön pár hétre, hogy megnézhessem, hogyan működik a valóságban, tényleg lehet-e vele sokat spórolni, kímélni a környezetet, valamint hogy kinél, mikor és hogyan válhat be.

Méret, hordozhatóság

A tervezés során kiemelt szempont volt a mobilitás, ezért a napenergiát begyűjtő cellák egy rugalmas szöveten kaptak helyet. A termék összehajtva csupán 28 centi széles, 195 centi hosszú és 3,5 centi vastag, súlya pedig 900 gramm, azaz egy hátizsákba kényelmesen befér.

Összehajtogatva egy hátizsákba gond nélkül befér.

Kihajtogatva 28 centi széles, 102 centi hosszú és 2,5 centiméter vastag. Ez azt jelenti, hogy

akár az ablakpárkányra vagy teraszra is ki lehet tenni, esetleg fellógatható az ablakkeretre.

Emellett természetesen rápakolható sátorra, vagy a rajta lévő lyukak és a termék részét képező karabinerek segítségével kerékpárra, hátizsákra is rögzíthető. A termék cseppálló, tehát ha megázik, semmi baja nem lesz. Viszont ha vízbe dobják, elromolhat.

Mit lehet vele tölteni?

Található rajta egy pici zseb, ami tartalmaz egy kis elektronikai dobozt, ezen két darab USB 2.0 (15 wattos, illetve 24 wattos), illetve egy USB Type-C port (18 wattos) található.

Akkumulátor nincs benne, egy belső zsebben találhatóak az USB portok.

Ide kell csatlakoztatni azokat az eszközöket, amiket fel akarunk tölteni a segítségével. Hagyományos elektromos dugalj nincs rajta, csak USB-s eszközökkel képes együttműködni.

Ezek lehetnek telefonok, tabletek, kamerák, médialejátszók vagy akár akkupakkok is.

Egyszerre egyébként mindegyik kimenet használható, azaz három termék is tölthető egy időben a segítségével.

Van benne akkumulátor?

Nincs. Önmagában az energia elraktározását nem teszi lehetővé.

Teljesítmény

A napelemek teljesítménye 30 watt, tehát szó sincs arról, hogy ez egy komoly erőmű lenne. A jobb telefonok ma már akár 60-120 wattos töltéssel is működhetnek. Ezért még a lehető legideálisabb körülmények mellett is lényegesen rosszabbul teljesít esetükben ez a megoldás, mint a hagyományos módszer, amikor is a hálózati áramforráshoz csatlakoztatjuk az eszközt.

Telefonok, tabletek, akkupakkok töltésére alkalmas.

Emiatt a 30 wattos maximum azt is jelenti, hogy rádughatunk egyszerre három eszközt, azokat nem lehet „teljes gázzal” tölteni.

Jól működik?

A 30 wattos teljesítményt csak ideális körülmények között képes leadni az eszköz, azaz ha a napsugarak megfelelő beesési szögben érik a terméket, és tiszta az idő.

Tehát ha felhős az ég, árnyékban van az eszköz, akkor nincs energia, ha lapos a beesési szög, akkor pedig radikálisan lecsökken a hatásfoka.

Amennyiben minden rendben van, akkor a teljesítménye megfelelő, és ugyanolyan sebességgel töltötte a telefonomat (25 wattos töltést engedélyez), mint ha a konnektorba dugtam volna.

Lehet vele pénzt spórolni?

Ha abból indulunk ki, hogy mennyi Magyarországon a vízszintes felületre érkező napsugárzás átlagos éves hőmennyisége, és ez a masina állandóan ki van téve a szabadba, nyílt terepre, ahol nem árnyékolja semmi, akkor évente maximum 16 000 forintnyi áramot (70,1 Ft/kWh áron) termel. És ez az összeg úgy jön ki, ha tökéletesen ideálisak a körülmények, valamint csak fogyasztási limit feletti áramárakkal számolunk, ami minden csak nem életszerű.

Ezek a cellák termelik az energiát.

A RealPower SP-30 E ára 34 000 forint, azaz durván két év alatt hozná vissza az árát, de ha életszerű körülményekkel számolunk, akkor a valóságban ez minimum hat-nyolc év lehet.

Ennyit pedig lehet, hogy nem is ér meg a termék, hiszen a napelemek is károsodhatnak, hogy az elektronikáról, és a csatlakozókról ne is beszéljünk.

Zöld?

A termék másik nagy ígérete a gyártó szerint, hogy környezetbarát, ami elsőre igaznak is tűnik, de ha kicsit jobban belegondolunk a dolgokba, akkor azért a kép már jóval árnyaltabb.

Nincs mit szépíteni a dolgon, a termék előállítása, becsomagolása és logisztikája során biztosan több energia fogyott, mint amennyit ez a masina élettartama során megtermelhet.

Megéri a RealPower SP-30 E?

Bár csak halványzöld, és anyagilag sem éri meg igazán, azt nem állíthatjuk, hogy ne lenne értelme ennek a terméknek.

Igen jó szolgálatot tehet kempingezés, fesztiválozás, vagy akár piknikezés során is.

De beválhat egy több napos túra során is, ha nincs lehetőség arra, hogy hálózati áramforrásról töltsük az elektromos eszközöket vagy az akkupakkokat.

Ha jön az apokalipszis, és megint csacsival járunk majd, akkor is jól jöhet.

Egy ilyen típusú terméknek helye lehet mindenkinél, aki némi energiabiztonságot szeretne. Tehát aki attól tart, hogy bármikor eljöhet az apokalipszis, megszűnik az áramszolgáltatás, jönnek a zombik, és akkor is tud majd áramot csiholni, ha már minden kötél elszakadt.

A RealPower SP-30 E mobil napelemet az Ultron hazai képviselete bocsátotta rendelkezésemre, nagy köszi nekik ezért!

The post Tényleg zöld és pénztárcabarát az ablakba is kitehető mobil napelem? appeared first on Forbes.hu.