:

Íme a mobil, ami kirobbanthatná a háborút a hajlítható telefonok piacán

Íme a mobil, ami kirobbanthatná a háborút a hajlítható telefonok piacán

Nagyo felhasználóbarát kialakítású az Oppo Find N2, de van egy igen komoly hibája, ami esélytelenné teszi a sikerét nálunk.

Noha az kétségtelen tény, hogy a kihajtogatható telefonok számos előnyt kínálnak, az évekkel ezelőtti bemutatkozásuk óta ezek mégsem tarolták le a világot.

Üzlet Szalai Péter 15 perc olvasás
Az árnyékból falja fel a telefonos szektort a párhuzamos birodalmakat építő gigakonszern
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány?
Üzlet Szalai Péter 10 perc olvasás
Van létjogosultsága a széthajtható törpetelefonnak? Megnéztük!
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Telefontuning a legmagasabb szinten: megérkezett az év egyik legizgalmasabb mobilja

Ennek elsősorban az az oka, hogy az ilyen modellek tömeggyártása rengeteg kihívást rejt, amit sokan eddig nem tudtak megugrani.

Emiatt aztán a kínálat kicsi, az árak pedig magasak, ami komoly akadályát jelenti a tömeges elterjedésnek.

Mindez azonban hamar megváltozhat, hiszen több komoly piaci szereplő is világosan jelezte, hogy lát fantáziát ebben a szegmensben, és hajlandó is komoly tőkét áldozni arra, hogy tényezővé váljon e termékkategóriában. Közéjük tartozik a világ egyik legnagyobb mobilgyártó konglomerátuma, a BBK Electronics kötelékébe tartozó Oppo, amely 2022 év végén rántotta le a leplet legfrissebb széthajtható modelljéről.

Az Oppo Find N2 az összecsukható mobilok táborát erősíti. Kép: Oppo

Ez az Oppon Find N2, amelyből egy példány Magyarországra is megérkezett, és eljutott a Forbeshoz is. Mi pedig megnéztük, hogy mennyire életképes, van-e esélye arra, hogy segítségével a cég megszorongassa a termékcsoport királyát, a Samsungot.

Király kialakítás

Ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy az ilyen mobilok óriásiak, hogy ha tabletté hajtják őket, akkor nagy legyen a képátló. Az Oppo döntéshozói viszont húztak egy merészet, és egy kompakt modell mellett tették le a voksukat. Összecsukott állapotban 5,54 hüvelykes a kijelzője, amivel jelenleg az egyik legkisebb csúcsmodell a piacon.

A megjelenése elegáns.

Kinyitva pedig 7,1 hüvelykes, mini táblagépet kapunk, úgy, hogy a középen lévő hajtás alig látszik, egyáltalán nem zavaró. Becsukva másfél centi a vastagsága, azaz lényegesen szélesebb, mint egy hagyományos mobil, de azért a tapasztalataink szerint egy nagyobb zsebben gond nélkül elfér.

Abszolút korrekt a méret. Kép: Oppo

Egy szűk ruhában, kabátban, nadrágban idétlenül néz ki viszont, ez tény. Mindenesetre ez a méret szerintem egyértelműen jó választás volt, ugyanis a kisebb kezű felhasználók kényelmesebben használhatnak egy ilyen készüléket, mint a böhöm nagy rokonait.

Ez pedig sokak, így például a hölgyek számára kifejezetten vonzóvá teheti, tehát abszolút életképes irányvonalról van szó.

A legtöbb hasonló készüléktől eltérően összecsukott állapotban tökéletesen résmentes, a szennyeződés, kosz nem jut be, ami remek. Viszont nem vízálló, amit már például a legújabb Samsung Foldnál megoldottak, és az ütéseket is igen rosszul tolerálja.

Kinyitva egy táblagépet kapunk.

A hátlapja egyébként kifejezetten igényes, a kávák és gombok diszkrétek, szóval a körítésre sem lehet panasz. A megjelenése elsőrangú, már pusztán a hajtogatásból fakadóan képes magához vonzani a tekintetet, szóval egy hamisítatlan státuszszimbólum mobilról van szó.

Belső: minden rendben

Prémium kategóriájú és árazású termékről van szó, aminél alapelvárás az erős hardver, és a készülék e tekintetben sem okoz csalódást. A Snapdragon 8+ Gen 1 processzor a 16 GB (!!) RAM-mal kiegészítve igen komoly teljesítmény leadására képes papíron. A gyakorlati próba során pedig kiderült, hogy tényleg hibátlanul fut minden, még akkor is, ha egy időben, egyszerre több alkalmazást használunk. Emellett a szintetikus tesztek is azt bizonyították, hogy e téren elit ligás eszközről van szó.

A tesztprogramok szerint is erős mobil.

4520 mAh-s akkumulátort kapott, ami nagyobb kapacitás, mint amit a legtöbb hajtogatható telefon produkál. Ez pedig konkrétan technológiai bravúr, hiszen a készülékház ugyebár kisebb azoknál. Az üzemidő így elérheti a 6-10 órát a használattól függően, ami abszolút vállalható érték.

A fényerő elég ahhoz, hogy nappal is látható maradjon a kép.

A hangszórója viszont alapszintű, hiszen halk, nem is szól szépen, zenehallgatásra alkalmatlan, videózásra, filmezésre is épp hogy csak megteszi.

A képernyőkbe viszont nem lehet belekötni. Az OLED képalkotási eljárás tökéletes kontrasztot, pazar mozgásmegjelenítést, valamint fátyolosság mentesen ragyogó színeket garantál.

A maximális fényerő (1354 nit) pedig kellően magas ahhoz, hogy a HDR is látványos legyen, és napfényben is látható maradjon a kép. A felbontás óriási (1792 x 1920 és 1080 x 2120 pixel), így a legfinomabb részletek, átmenetek visszaadása is biztosított.

Kamerák

A várakozásoknak megfelelően egészen korrekt képalkotási tulajdonságokkal bír a modell. Az 50 megapixeles főkamerával akár este is lehet elfogadható (de messze nem kiemelkedő) képeket lőni, hiszen a színek egészen természetesek, a kontraszt megfelelő, és a fekete is szép.

A zoomkamera nagyon hasznos lehet.

Az ultraszéles látószögű, illetve a zoomkamera (2x) sem hiányzik, azonban ez utóbbiakat sötétben el lehet felejteni, ugyanis csúnyák, zajosak lesznek a fotók, viszont nappal jól használhatóak. A videós képességei rendben vannak, a 8K módot és a képstabilizátort sem spórolták ki.

Este is lehet vele fotózni.

De mégsem oké

Az alapok tehát nagyon-nagyon jók, a termék azonban mégsem tökéletes. Távolról sem az. Az egyik probléma, hogy nem dolgoztak ki semmi extrát arra az esetre, amikor tabletként vetjük be, azaz nyitva van a kijelző. A Samsung például kidolgozott egy “PC-s nézetet”, aminek köszönhetően ilyenkor sokkal sokoldalúbbá teszi az eszközt.

Minden “kínai”.

Még akár arra is lehetőséget ad, hogy egyfajta mini számítógépként, munkaállomásként vessük be, ám mindez innen hiányzik. És ez még csak a kisebbik baj.

Az Oppo Find N2 ugyanis jelenleg csak kínai háttérrel érhető el, hiányzik róla a teljes Google támogatás.

Hiába állítjuk át a nyelvet, az alkalmazások nagy része mandarinul köszön be, emellett természetesen rengeteg szoftver nem is érhető el.

Az Asphalt 9 így néz ki a telefonon. És nem is lehet “nyugati” verziót kérni.

Különböző trükkök révén ezek ugyan telepíthetők, de ez egyrészt borzasztó körülményes, másrészt biztonsági okokból sem ajánlott senkinek ez, pláne, ha kényes adatokat is tárolna a készüléken. Emellett egy csomó hasznos tanács szintén mandarin nyelven jelenik meg, és hiába állítjuk át, ez a készüléket egyáltalán nem érdekli. Az sem tetszett, hogy a multitaskingot olykor eldobja, egyszerűen nem hajlandó egymás mellé tenni az ablakokat szépen, tehát azért még van hova fejlődni.

Vélemény: Oppo Find N2

Magyarországon hivatalosan nem is kerül majd forgalomba, de természetesen ettől függetlenül azért még nálunk is viszonylag egyszerűen beszerezhető. Technológiai szemmel az Oppo Find N2 egy remek termék, amelynek segítségével a cég nagyot arathatna.

A kihajtható mobilok sokoldalúak. Kép: Oppo

Azonban a szoftveres támogatás gyengeségei miatt erre maximum hazai pályán, Kínában van esélye. Jó szívvel én nem is tudnám emiatt ajánlani senkinek, mert rengeteg kompromisszummal, nyűglődéssel, kényelmetlenséggel jár a használata.

Mindenesetre az is igaz, hogy az Oppo megmutatta, hogy a legnagyobb kihívásokat megoldotta. Tudna világbajnok, életképes összehajtható telefont gyártani, ráadásul elfogadható áron.

A modell ugyanis 1150 dollárba, azaz durván 420 000 forintba kerül, ami nem kevés pénz, de ebben a termékcsaládban nem számít soknak. Azt nem mondanám, hogy a Find N2 fogja átrajzolni a frontvonalakat ezen a csatatéren, de világos, és kétségtelen jele annak, hogy az Oppóval számolni kell.

The post Íme a mobil, ami kirobbanthatná a háborút a hajlítható telefonok piacán appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés