:

Vége az ingyen üzengetésnek: márciustól ennyivel nőhet a mobilos adatforgalma

Vége az ingyen üzengetésnek: márciustól ennyivel nőhet a mobilos adatforgalma

Hamarosan sokaknak újra kell gondolnia mobilinternetes fogyasztási szokásait, ugyanis március végéig az összes magyarországi szolgáltató kivezeti a nullás díjszabású csomagokat. Mint arról korábban beszámoltunk, a felhasználóknak ezután minden olyan alkalmazás vagy szolgáltatás adatfogyasztásáért fizetnie kell, amelyek az eddigi szerződés értelmében nem fogyasztották a havi keretet.

Így tehát sokaknak véget ér az ingyenes WhatsApp-, Messenger-, Facebook-, Instagram-, Waze-, valamint Spotify-használat.

A szolgáltatóknál a nullás fogyasztású csomagok kivezetése az alábbi alkalmazástípusokat érinti: közösségi, chat, navigációs, zenei és videostreaming alkalmazások. Mivel ezek a népszerű alkalmazástípusok eddig nem szívták a havi adatkeretet, sokan el is feledkezhettek arról, hány megabájtot is fogyaszt a chatelés, facebookozás, a zenei vagy a videós streamigek használata. Ezeken a felhasználókon segít a Telekom gyűjtése, melyben a szolgáltató összegyűjtötte, mennyivel nőhet meg a felhasználók fogyasztása.

Közösségi alkalmazások

A legkevésbé szembetűnő fogyasztás egyértelműen az üzenetküldő alkalmazások esetében figyelhető meg. A Messengeren 100 üzenet küldése és fogadása mindössze 10 kilobájtnyi adatfogyasztásnak felel meg. Ez kizárólag a szöveges üzenetek esetében igaz, ha ugyanis képet vagy videót továbbítunk, akkor több megabájtos emelkedést is tapasztalhatunk. Azonban még ha napi szinten több órát is használjuk az alkalmazást, drasztikus növekedésre nem lehet számítani.

Ha azonban chatelés helyett inkább a népszerű közösségi appok hírfolyamát pörgetnénk, akkor ennél jóval nagyobb lesz a fogyasztásunk. Egy perc böngészés a Faceboook esetében nagyjából 2 megabájtnyi adatot emészt fel, a képek és a szöveges bejegyzések esetében. Videós tartalmak esetében ez megint csak jóval magasabb.

Napi egy órás képernyőidőt nézve tehát minimum 120-150 megabájt fogyasztással érdemes számolni.

A Meta képmegosztó közösségi platformja, az Instagram ennél jóval többet szívhat le. A szolgáltató szerint 1 perc feed-böngészés nagyjából 20 megabájtot jelent, és ebben még nincs benne a képfeltöltés, a Reels-videók megtekintése, vagy a Story funkció használata.

Streamingek

Az érintett alkalmazástípusok közül egyértelműen a napjainkban széleskörű népszerűségnek örvendő streaming-szolgáltatókkal érdemes a leginkább vigyázni, ha korlátozott az adatkeretünk. Így amennyiben filmet vagy sorozatot néznénk, érdemes előtte megvizsgálni a hálózati beállításoknál, van-e a közelünkben biztonságosan használható Wifi-hálózat. A mobilszolgáltató szerint 1 perc online zenehallgatás nagyjából 5,6 megabájtnyi adatforgalmat generál a Spotify normál minőségű beállításaival.

Magas minőség esetén ez az érték akár 19 MB is lehet.

A videós streamingek esetében pedig még ennél is magasabb a fogyasztás értéke. A normál felbontású, SD videók esetében egy óra megtekintés nagyából 700 megabájtnak feleltethető meg – írja az Android Central. Az alacsony minőségű videók (240p vagy 320p) esetében ugyanez nagyjából 0,3 GB, vagyis 300 megabájtnyi adat, míg a HD videók esetében az alábbi módon alakul a hozzávetőleges óránkénti fogyasztás:

720p: 900 megabájt 1080p: 1,5 gigabájt 2K: 3 gigabájt

The post Vége az ingyen üzengetésnek: márciustól ennyivel nőhet a mobilos adatforgalma first appeared on 24.hu.