:

„Arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit” – Nyilvánosságra kerültek a Völner-ügy hangfelvételei

Nyilvánosságra kerültek az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügyének hangfelvételei. Köztük van olyan beszélgetés is, aminek a létezéséről eddig nem tudtunk.

A Blikk birtokába került több lehallgatott beszélgetés, amik a Völner-Schadl-ügy kulcsszereplői között zajlottak le, a portál hétfő reggel publikálta a felvételeket.

Nyilvánosságra került a korábban már a 444-hez is eljuttatott felvétel is Schadl György és intézője között arról, hogy intézzen a végrehajtónak „egy hármast meg valami normális piát”, amit később Völner Pálnak vihet.

A Blikk a már említett hangfelvételen felül ezúttal Völner Pál és Schadl György, Völner és felesége és Schadl és felesége, valamint a családtagjaik között lezajlott beszélgetésekből szemezett.

A volt igazságügyi államtitkár és felesége között az alábbi beszélgetés zajlott le, miután fény derült az ügyre és elkezdték lefoglalni az igazságügyi államtitkár vagyonát.

Völner felesége: A Porschét azt elvitték.

Völner: Elvitték… nagyon kedvesek.

„Figyelj, Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok!…

Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit.”

„Lehet, hogy fogok is” – mondja Völner.

„Most már lehet, hogy itt az ideje, úgyhogy beszéljétek meg az ügyvéddel!” – mondja a felesége. Erre Völner:

„Tudok olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke.”

Ezután Völner így folytatja: „De én nem fogok vádaskodni, tudod, mert… De azért elég kellemetlen.”

A felesége aztán tovább fokozza: „Meg figyelj, elmennek a büdös picsába. Tehát a választásoknál nem szóltak semmit.”

Völner: „Meg a családomat hagyják.”

Völner felesége: „Így van.

Úgyhogy innentől kezdve neked aztán tök mindegy, hogy ki borul, meg ki nem borul.”

Völner: „Igen.”

„Az EMMI egy trágyadomb…”

A kikerült hangfelvételek között vannak egészen meglepőek is, az egyikben az egykori államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumáról fogalmaz meg éles véleményt Schadl Györgynek.

„Mondjuk az EMMI egy trágyadomb egyébként, bocsánat a kifejezésért. Tudod, én látom, ami az egészségügyben is zajlik, meg mindenhol.

Egyszerűen, gyakorlatilag olyan embereket gyűjtenek össze a közszférába, akik sehol nem kellenek, csupa kisebbségi komplexussal rendelkező irigy, rosszindulatú, lusta ember.”

A hangfelvétel alapján Schadl csak egy halk nevetéssel reagált.

Több ebből Mutatós a Völner Pál családjától lefoglalt vagyon Völner-Schadl-ügy: A börtönből kérte a végrehajtók elnöke, hogy rejtsék el luxusóráit és ékszereit

Sejtették, hogy lehallgatják a beszélgetéseiket

A felvételek között megtalálhatóak Schadl házaspár, valamint a felesége és a családtagjaik között lezajlott beszélgetések is. Schadl és felesége ügyeltek arra, hogy minden esetben virágnyelven kommunikáljanak, azonban Schadl apja, valamint Schadl feleségének anyja is elszólta magát.

Miután Schadl Györgyöt letartóztatták, felesége és apja a házaspár ékszereit – több mint 100 millió forint értékben – egy bank széfjébe helyezték, amire a telefonbeszélgetésekben biztosításként hivatkozik a házaspár.

Schadl feleségének anyja: Na, elintézted a széfet?

Schadl felesége: Anya, olyat nem intéztem. Biztosítást csak.

Schadl nejének anyja: Ja, jó.

Schadlné: Miről beszélsz…

Hasonló komikus párbeszéd zajlott le Schadl apja és Schadl felesége között.

Schadl apja: Figyelj csak, ha jöttök, a széfkulcsot hozd már el légy szíves, mert azt hétfőre le kell adnom.

Schadl felesége: Aha, de szerintem nincs nálam széfkulcs, de meg lehet nézni.

Apja: De van, van nálad egy.

Felesége: Nálam nincs, biztos, hogy nálam nincs.

Apja: De van nálad is van egy, mindegy.

A papíron rajta van, hogy te is egyet átvettél.

Felesége: Én átvenni biztos, hogy nem vettem.

A Völner-Schadl ügy

A vádirat lényege szerint dr. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki dr. Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében dr. Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Dr. Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a dr. Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással, hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

Schadl a vádirat szerint

924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.

A vádirat a 22 terhelt egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

Mi vár Völnerékre?

Feltehetően nem sok jó. Schadl és 21 társa – köztük Völner Pál egykori államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje Schadlt 10 év, míg Völnert 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Schadl 2021 novembere óta letartóztatásban van.

The post „Arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit” – Nyilvánosságra kerültek a Völner-ügy hangfelvételei appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés