:

Elkerülhetjük a recessziót a Bankszövetség elnöke szerint

Elkerülhetjük a recessziót, az energiaválság nem üti meg annyira az európai gazdaságokat a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint.

Jelasity Radován a Világgazdaságnak adott interjút, ahol többek között arról beszélt, érdemes lenne nem csak keletre, de nyugatra is támogatni a kifektetést, de beszélt a várható 2023-as és 2024-es GDP-növekedésről is.

Az interjú főbb állításai:

Kihívásokkal teli volt 2022 a magyar bankrendszer számára. Az egyik oldalon emelkedő kamatokat látunk, a másik oldalon viszont ott van az extraprofitadó, a kamatstopok, a moratóriumok és az emelkedő költségek. Jelasity szerint a magyar bankrendszer megőrizte a belé vetett társadalmi bizalmat és tőkehelyzetét.A Bankholding minimum az évtized szakmai kihívása, ami sok mindent át fog írni. „Egy ilyen integráció egy kihívásokkal teli folyamat, főleg, ha a »2×2 néha 5« a cél és az összes magyarországi bankra kihat. Ebben a szektorban mindenki arra törekszik, hogy egyenlő versenyfeltételek mellett dolgozhasson és magas színvonalon szolgálhassa ki az ügyfeleit stabil működés mellett. Ez alól az MBH sem kivétel.”A külföldi bankok profitja kapcsán azt mondja, 2008–2015 közötti időszakban a külföldi tulajdonosok jelentős mértékben feltőkésítették magyarországi leánybankjaikat. „Sok külföldi országgal ellentétben nálunk ezt a terhet nem a helyi befektetőknek vagy az adófizetőknek kellett állniuk. Magyarországon több a külföldi befektetés, mint amennyit a magyarok fektettek ki, habár ez az arány a növekvő magyar kifektetések miatt lassan, de biztosan javulni fog.

Támogatni kell a kifektetést, nemcsak keletre, hanem nyugatra is, ami egyre aktuálisabb.”

Az extraprofitadó nagyjából a kormány által várt 250 milliárd forint körül alakulhatott tavaly. 2023-ban némileg csökken az adókulcs (10-ről 8 százalékra), de sok tényező változott, az idei összeget nehéz megbecsülni. Egyelőre annyi látható, hogy az adóalap jelentős növekedése miatt magasabb lesz a 2022. évi befizetésnél. „Reménykedünk azonban, hogy a kormány az ígéretéhez híven az extraprofitadót megszünteti 2024-től.”Az Erste Bank idénre 0,2 százalékos éves átlagos GDP-növekedést vár, 2024-re pedig akár 4,2 százalékosat. A bankszövetség elnöke szerint a mostani jelek szerint az európai gazdaságokat nem „üti meg” annyira az energiaválság, és az idén sikerülhet elkerülni a recessziót.

A teljes interjú itt olvasható.

The post Elkerülhetjük a recessziót a Bankszövetség elnöke szerint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés