:

A valaha volt egyik legnagyobb hitelprogramot indítja el a kormány februártól

700 milliárdot költ a kormány egy új hitelprogramra.

700 milliárd forintos hitelkerettel elindul a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, írja az MTI.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a program elindítását lényegében a háborúval és az azzal összefüggő szankciókkal magyarázza, a minisztérium a távirati irodának írt közleményében azt írja, „a magyarok által elutasított szankciók és a háború gazdasági hatásai egyre inkább éreztetik hatásukat. A vállalatok nehéz helyzetbe kerültek, az energiaárak, az alapanyagárak és az infláció is az egekbe szöktek, a kitermelhetetlen magasságú kamatok miatt pedig a hitelpiac befagyása fenyeget”. Emiatt tovább bővítik „a gazdasági védvonalat”.

Több ebből „Arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit” – Nyilvánosságra kerültek a Völner-ügy hangfelvételei Elkerülhetjük a recessziót a Bankszövetség elnöke szerint

Az MTI azt írja, a 2023 februárjában induló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH)

a hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb kormányzati hitelprogram.

A kormány 2023-ban már mintegy 3000 milliárd forintnyi (a GDP 4 százalékának megfelelő) finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya (SZKP) programokon keresztül.

A programot az Eximbank bonyolítja le. A bank a vállalatok számára az MTI szerint nem csupán export-, hanem valamennyi célra felhasználható forint és euro alapú hitelt nyújt, így beruházási- és forgóeszközhitel is elérhető. A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a hiteleket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes hitelekhez. A források a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbank keresztül érhetők el, de minden hitelfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd.

A hitelprogram hiteltermékei a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos szinten. (A program ráadásul az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.)

The post A valaha volt egyik legnagyobb hitelprogramot indítja el a kormány februártól appeared first on Forbes.hu.