:

Jöhet az inflációs fordulat? Februártól olcsóbb lesz egy alapvető élelmiszer

A malomiparban hamarosan csökkenni fog a liszt ára, ez azonban fizetési nehézségeket okoz a hazai gazdaságoknak.

Februártól öt százalékkal csökkentik a liszt árát a malmok – nyilatkozta a Gabonaszövetség tagozati elnöke az RTL híradójának. Lakatos Zoltán, a a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint annak ellenére fog csökkenni a liszt ára, hogy továbbra is nő a bérköltség és drágul a csomagolás.

Több ebből Így ébredt a forint a hét második munkanapján Elkerülhetjük a recessziót a Bankszövetség elnöke szerint

Erről is a háború tehet

Az alacsonyabb lisztárakat a pékek követelik, miután a búza ára már hetek óta esik. A háború ellenére ugyanis megindultak Ukrajnából a gabonaszállítmányok,

az olcsóbb import búza pedig harmadával nyomta lejjebb a hazai árakat.

Ez azonban hátrányosan érinti a magyar feldolgozókat és termelőket, szerintük a hazai gazdaságok 10 százaléka már fizetési nehézségekkel küzd.

Már nem sokáig drágulnak az élelmiszerek

A vásárlók ugyanakkor jól járhatnak az olcsóbb gabonával. A liszt árstopos termék a kiskereskedelemben, tehát az olcsóbb import búza nem fogja közvetlenül befolyásolni a bolti árakat.

De az, hogy az élelmiszeripari szereplők már alacsonyabb áron veszik valamelyik alapanyagot, akár teret engedhet az árstop hatályán kívül eső termékek árcsökkenésének is. Egy kiló fehér kenyérért például múlt hónapban már átlag 900 forintot kértek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

Április-május táján egyértelmű, hogy megáll az élelmiszerek drágulása

– mondta Raskó György agrárközgazdász a híradónak. Szerinte a tejtermékek olcsóbbak is lehetnek néhány százalékkal, mert már ötödével kevesebb fogy belőlük a drágulás miatt. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékek körében.

Borítókép forrása: Benediktv // Flickr

The post Jöhet az inflációs fordulat? Februártól olcsóbb lesz egy alapvető élelmiszer appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés