:

Tényleg egy zsák pénzt tesz fel a Microsoft a világot lázban tartó csetbotra

Tényleg egy zsák pénzt tesz fel a Microsoft a világot lázban tartó csetbotra

Amit eddig csak pletykáltak, azt most hivatalosan is megerősítette a Microsoft: több milliárd dollárt tolnak be a Chat GPT anyacégébe. Ha beválnak a számításaik, akkor felköthetik a gatyájukat a versenytárs techcégek.

Több milliárd dollárt fektet be a Microsoft a Chat GPT anyacégébe, az Open AI-ba – jelentette be az amerikai szoftveróriás. Az üzlet pontos összegét nem árulták el, iparági pletykák ugyanakkor korábban 10 milliárd dolláros befektetésről számoltak be.

Interjú Kis Judit 11 perc olvasás
Hallucináló csetbotok vagy mindentudó AI? Interjú a ChatGPT gyerekbetegségeiről
Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
A Microsoft szerint ez a jövő, fel is ültek a hájpvonatra
Üzlet Madzin Emília 5 perc olvasás
Mi ez a csetbot, ami pár nap alatt felforgatta a világot?

Mire költik majd a pénzt?

A többéves megállapodás értelmében

a Microsoft több pénzt fordít a speciális szuperszámítógépes rendszerek fejlesztésére és telepítésére, hogy felgyorsítsa az Open AI mesterségesintelligencia-kutatásait,az Open AI számára pedig kizárólag a Microsoft fog felhőszolgáltatást nyújtani (az Azure nevű szolgáltatása révén).Cserébe a Microsoft a saját termékeiben fogja alkalmazni az Open AI modelljeit. Ilyen lesz például a Microsoft Azure Open AI-szolgáltatása, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy élvonalbeli MI-alkalmazásokat hozzanak létre az OpenAI-modellek közvetlen elérésével.

Mi ez az őrület?

A tavaly novemberben megjelent Chat GPT kirobbanó sikerével már tavaly is foglalkoztunk a Forbes.hu-n. Mint összefoglaltuk, a fejlesztés gépi tanulás útján képes párbeszédet szimulálni, tanulni a saját hibáiból és megkérdőjelezni a valótlan előfeltevéseket.

A Chat GPT olyasmit tud, amire eddig egyetlen más keresőmotor sem volt képes. Információkat fogad be és koherens véleményt alkot árnyalt gondolkodást igénylő témákról. Ehhez pedig minél pontosabb paraméterekkel kell a kérdést vagy utasítást bevinnünk neki a felületen.

Több ebből Betolna még 3700 milliárd forintot a Microsoft a világ egyik legizgalmasabb cégébe Tízezer embert bocsát el a Microsoft

A csetbot már a megjelenés utáni ötödik napján elérte az egymillió felhasználót, novellától programkódig pedig számos területen alkalmazhatjuk. Talán soha nem ért még el ilyen széles felhasználói kört egyetlen hasonló próbálkozás sem.

Miért ér meg ennyi pénzt?

A Microsoft már így is a Chat GPT egyik legkorábbi befektetője, 2019-ben egymilliárd dollárral szálltak be. Ha valóban 10 milliárd dolláros lesz a következő kör értéke, akkor összesen 49 százalékos tulajdonosrészt szerezhetnek az Open AI-ban.

A szoftveróriás hosszú távú célja az, hogy a Chat GPT-hez hasonló MI-eszközök, funkciók idővel minden Microsoft-termékbe bekerüljenek. Ez alapjaiban forgathatja fel a piacot, a BBC beszámolója szerint például a Google-nél erősen tartanak attól, hogy a Chat GPT-vel felturbózott Microsoft Bing megtörheti eddigi egyeduralmukat a keresőszolgáltatások piacán.

A Microsoft elkötelezettségét az is jelzi, hogy miközben dollármilliárdokat fektetnek egy éppen csak elindult szolgáltatásba, addig más területeken tízezer fős leépítést hajtanak végre.

Borítókép forrása: MTI/AP/Ted S. Warren

The post Tényleg egy zsák pénzt tesz fel a Microsoft a világot lázban tartó csetbotra appeared first on Forbes.hu.