:
Breaking News

Beszáll a napelembizniszbe az egyik leggazdagabb magyar

Beszáll a napelembizniszbe az egyik leggazdagabb magyar

Összefog a tőzsdén is jegyzett magyar napelemgyártó Széles Gábor vállalatcsoportjával. A Műszertechnika napelem-tartószerkezeteket fog gyártani, a jövőben pedig közös vállalattal jelennének meg a piacon.

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá

a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Astrasun Solar Nyrt., az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt., valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft.

– közölték a Forbes.hu-val a résztvevő felek.

Több ebből Hidegzuhany: lecsapna a legjobb magyar fürdőkre az állam Tényleg egy zsák pénzt tesz fel a Microsoft a világot lázban tartó csetbotra

Mit fognak gyártani?

Az együttműködés három szakaszban valósul meg.

Első fázisként az IK Metál és az Astrasun keretszerződést kötött egymással, amelynek értelmében egyedi megrendelések alapján

az IK Metál napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártását és értékesítését végzi majd az Astrasun részére.

A felek kölcsönös kizárólagosságot is vállaltak egymás felé.

A partneri együttműködés második lépéseként az Astrasun és a Műszertechnika-Holding egy közös vállalatot hoz létre. A harmadik fázisban a felek arra fognak törekedni, hogy a közös vállalatuk önállóan megjelenjen a piacon és más, független piaci szereplők megrendeléseit is képes legyen teljesíteni. Ennek előfeltétele, hogy a társaság kereskedelmi tevékenységének árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot.

Kik állapodtak meg?

Az Astrasun az ország egyik feltörekvő napelemes cége, jelenleg 37 naperőmű tartozik hozzájuk Csurgótól kezdve Bicskén át egészen Nagyatádig. A cég részvényeit decemberben jegyezték be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatokra specializált piacára, a BÉT Xtendre. Az Astrasun piaci kapitalizációja jelenleg 13,7 milliárd forint, a két alapítónak (dr. Keresztes Attila és Keresztesné dr. Izsó Krisztina) 67 százalékos többségi tulajdonrésze van a vállalatban.

A Műszertechnika tulajdonosa Széles Gábor, aki a Forbes legfrissebb becslése szerint Magyarország 9. leggazdagabb embere, 190,2 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Borítóképünkön az Astrasun 600 millió forintból épült, mintegy másfél megawatt teljesítményű napelemparkja Csurgón. Forrás: MTI/Varga György

Naperőműpark-üzlet: 4,5 milliárddal száll be a Sánta család mellé az állami Hiventures

The post Beszáll a napelembizniszbe az egyik leggazdagabb magyar appeared first on Forbes.hu.