:

Hidegzuhany: lecsapna a legjobb magyar fürdőkre az állam

Egy kormányzati munkaanyag szerint államosítani kellene az önkormányzati fürdőket, később pedig esetleg koncesszióba adni. A fürdők megmentése lenne az apropó, de inkább csak a turisztikailag jelentős intézmények megszerzésére törekednének.

A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevével fémjelzett növekedési és versenyképességi kabinet azt fontolgatja, hogy a nagyrészt önkormányzati tulajdonban lévő fürdőket állami kézbe veszik. A Telex.hu értesülései szerint a kormány döntéshozó testületében az is felmerült, hogy a későbbiekben akár magáncégeknek is kiadhatják az államosított fürdők üzemeltetését koncesszió formájában.

A koncesszió nem ismeretlen gyakorlat a kormányközeli gazdasági körökben, korábban a kaszinóüzemeltetést, az autópálya-fenntartást és a hulladékgazdálkodást is ilyen formában adta át az állam magáncégeknek. Persze olyanoknak, akik egyébként is jó kapcsolatot ápolnak a hatalommal.

Több ebből Beszáll a napelembizniszbe az egyik leggazdagabb magyar Hidegzuhany: lecsapna a legjobb magyar fürdőkre az állam

Miről van szó?

A portál által megismert munkaanyag azt taglalja, hogy a koronavírus, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél, hogy

érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

Magyarországon több mint 400 fürdő létezik, de a Telex szerint csak 35-nek van érdemi turisztikai jelentősége. A kormány állítólag most 90-et vett célba, többségükben persze olyanokat, amik gazdaságosan működtethetőek.

Államosítunk, de hogyan?

Az államosítás folyamata ugyanakkor nem is lenne olyan egyszerű.

A fürdők tulajdoni viszonyai változatosak. Önkormányzatok, önkormányzati cégek, egyházak és magáncégek is lehetnek tulajdonosok.A fürdők nem egy közszolgáltatást testesítenek meg (mint az iskolák államosításakor), hanem üzleti vagyont, így az eredeti tulajdonost kártalanítani kellene.Több törvénymódosításra is szükség lenne.

A kormány emiatt elsősorban önkormányzati fürdőket szeretne megszerezni. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium nem reagált a portál megkeresésére.

The post Hidegzuhany: lecsapna a legjobb magyar fürdőkre az állam appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés