:

Patinás európai klubok és amerikai pénzcsinálók: a világ legértékesebb sportbirodalmai

Patinás európai klubok és amerikai pénzcsinálók: a világ legértékesebb sportbirodalmai

Egyre több amerikai klubtulajdonos fektet a fociba, és azon belül is az európai labdarúgásba. Ezzel párhuzamosan a globális sportbirodalmak egyre több iparágban jelennek meg, hogy kihozzák a maximumot sportmárkáik értékéből.

Újra összeállította a legértékesebb sportbirodalmakat soroló listáját az amerikai Forbes. A versenysport csúcsa, úgy tűnik, továbbra is jó befektetés. Egyre több szegmensben jelennek meg a sport legnagyobb befektetői, tulajdonosai. A cél: a profitmaximalizálás. A közvetítési jogok, az IP, a technológia, az ingatlan és a streaming újabb piacokat nyitnak meg. Működik? Nagyon is.

Egy nagy szám: 173 milliárd dollár

A világ 25 legértékesebb sportbirodalma összesen 173 milliárd dollárt ér. Ez 23 százalékos növekedés éves alapon.

Az amerikai Forbes idén először értékelésében 10 százalékos prémiumot számított fel azon sportbirodalmak esetén, amelyek több klubban is érdekeltek (az összesített értékük e nélkül is nőtt volna). Ez leköveti azt a trendet, mekkora potenciál van abban, ha egy cégcsoport több sportban is jelen van: a keresztértékesítés mellett ki lehet használni a közös szinergiákat is.

Jó példa erre a Liverpool FC-be teljesen új kereskedelmi szemléletet és menedzsmentet vivő amerikai FSG befektetési csoport, amely sportszakmailag is a csúcsra vitte a klubot: bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert a csapat az új tulajdonosokkal.

A 25 legértékesebb sportbirodalom

+ 22 kép a galériában + 22 kép a galériában A legnagyobb sportbirodalmak 2023 | *-gal a kisebbségi tulajdonrészt jelöltük. (25 kép)

Felrázta a Forma 1-et

Az élen a John Malone milliárdos érdekeltségébe tartozó Liberty Media, amelynek égköve a Forma-1 (17,1 milliárdot ér a száguldó cirkusz). Az amerikai tulajdonos sikeresen alakította át a sorozatot, az ESPN-en rekordnézettséggel, 1,2 millió nézővel futott, vagyis sikerült az amerikai piacon teret hódítani. Tavaly júniusban már 75 millió dollárért adták el a közvetítési jogokat, ami 15-szöröse a korábbi szerződésnek. A Bloomberg szerint a szaúdi királyi család komolyan fontolóra vette tavaly, hogy 20 milliárd dolláros ajánlatot tesz a sorozatért.

Friss tőke a piacon

A befektetési alapok kezelői is megjelentek a piacon. Az amerikai mayor sportágakban korlátozottan, kisebbségi részesedéssel lehetnek jelen, az NFL pedig tiltja a belépésüket. Az amerikaifutball-csapatok leginkább családi kézben vannak ma is (a nepotizmus komoly gond is a sportágban).

Az amerikai befektetési alapok már nem elégszenek meg azzal, hogy kisebbségi részesedéseket vásárolnak kosárlabda- vagy baseball-csapatokban, figyelmük egyre inkább fordul Európa felé.

Jó példa erre a listán debütáló RedBird Capital, amely nemrég vásárolt többségi részesedést a patinás AC Milan labdarúgóklubban 1,28 milliárd dollárért. A Redbird tulajdonos a Fenway Sport Groupban is egy kisebbségi részvénycsomagon keresztül, így érdekelt a Boston Rex Sox baseball-csapat mellett a Liverpool FC-ben is. A befektetési cég tavaly év végén jelentette be, hogy nyitott a Liverpool eladására – csakúgy, mint a Glazer család, amely szintén kiszállna a Manchester Unitedből.

Még mindig több az, amit nem tudunk a futballról, mint az, amit tudunk

Egyre szorosabb a kapcsolat: patinás európai klubok és amerikai pénzcsinálók

Tulajdonosi szinten egyre több az összefonódás az európai top fociklubok és amerikai franchise-tulajdonosok között is. Miközben az elmúlt 10 évben az európai csúcsfociba megérkeztek a közel-keleti befektetők, az amerikaiak is egyre erősebben jelen vannak.

Kroenke Sports & Entertainment: Arsenal FCFenway Sports Group: Liverpool FC Yankees Global Enterprises: AC Milan (kisebbségi tulajdonrész)Glazer család: Manchester United49ers Enterprise: Leeds United (kisebbségi tulajdonrész)City Football Group (az amerikai Silver Lake kisebbségi tulajdonos a szaúdi befektetési alap mellett): Manchester CityShad Khan (pakisztáni-amerikai milliárdos): Fulham FC RedBird Capital Partners: AC Milan, Toulouse FC és kisebbségi részesedés közvetve a Liverpoolban az FSG-n keresztül.

A tavalyi év egyik legnagyobb sportüzletében is amerikai befektetők vettek részt: a Todd Boehly által vezetett konzorcium 4,25 milliárd fontért vásárolta meg az angol Chelsea FC-t a Kreml-párti orosz oligarchától, Roman Abramovicstól.

Boehly külön nincs rajta a listán. Egy kaliforniai befektetési céggel (a Clearlake Capital a többségi tulajdonos) és két másik partnerrel együtt vásárolta ugyanis meg a klubot. Utóbbiak közül Mark Walterrel együtt érdekeltek a Los Angeles Dodgersben is.

The post Patinás európai klubok és amerikai pénzcsinálók: a világ legértékesebb sportbirodalmai appeared first on Forbes.hu.