:

Sok településen tisztázatlan, hogy ki viszi el a szemetet júliustól

Számos településen még tisztázatlan, júliustól ki és miként viszi el a szemetet, írta szerdai cikkében a Népszava. A hulladékgazdálkodási koncessziót elnyerő Mol szerint ugyanakkor minden rendben, a nyílt tenderen kiválasztott alvállalkozók listájáról a Mohu tájékoztatást fog adni.

A Dél-Kom Nonprofit Kft. már megkezdte a térségi hulladékszállítási közszolgáltatás jövőjét illető egyeztetéseket, de ezek még nem zárultak le – közölte a Népszava megkeresésére Pécs önkormányzata. Hozzátették: bíznak benne, hogy a tárgyalásokat követően megszülető szerződés július elsejétől biztosítja a térség hulladékszállítását.

A cikk szerint

nem Pécs az egyetlen település, ahol egyelőre tisztázatlan, júliustól ki és miként viszi el a szemetet.

A törvény szerint ugyanis egy 35 éves koncesszió keretében 2023. július 1-től venné át a Mol, illetve Mohu (Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.) nevű leányvállalata az országos hulladékbegyűjtés és -kezelés szinte egészét. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke – Tab fideszes polgármestere – a Népszavának megerősítette: tudomása szerint számos helyhatóság, illetve térség leendő hulladékszállítása megoldatlan. Bár előszerződéseket ismer, a Mohunak nincs az összes térségi szolgáltatóval aláírt alvállalkozói megállapodása.

FKF-Mol közös vállalatot terveznek

 A legelőrehaladottabb épp a fővárosi FKF helyzete, amely közös vállalatot tervez a Mollal.

A hulladéktörvény vonatkozó pontjai szerint, ha a koncesszió jogosultja 2022 december 31-ig nem tudja felmutatni az összes engedélyt, illetve nem rendelkezik az országos hulladékrendszer működtetéséhez szükséges kapacitásokkal, úgy a koncessziós szerződés semmis. 

Bár a Mol az ország legnagyobb, komoly hulladékfeldolgozó képességekkel bíró ipari csoportja, a teljes hulladékágazat irányításához nagyságrendekkel több eszköz szükséges. Ezek a berendezések – például

kukásautók, hulladékgyűjtők és -kezelők – a jelenlegi, zömmel önkormányzati és állami tulajdonú hulladékcégek tulajdonai. Az új rendszer szerint a Mol e cégeket alvállalkozóként vonná be.

Ugyanakkor ezek – a helyhatósági nyilatkozatokon túl – más jogi értelmezések szerint sem tekinthetők olyan érdemi alvállalkozói szerződéseknek, amelyek a két fél közös akaratát tükrözve, megfelelő módon és mértékben a Mol rendelkezésére bocsátanák a hazai hulladékcégek eszközeit.

A lap úgy tudja, hogy a piaci (intézményi) hulladékfeldolgozók körében hasonló, ha nem nagyobb a felfordulás. A Mol e kör számára tavaly év végén írt ki alvállalkozói pályázatot, de nem tudni, hogy ki nyert.

A Mohu szerint minden rendben

A Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. a minisztérium felé

a koncessziós szerződésben vállalt összes kötelezettségét a megadott határidőre teljesítette és a tevékenység ellátásához szükséges minden engedéllyel rendelkezik.

A nyílt, mindenki számára elérhető tenderen kiválasztott alvállalkozók listájáról a Mohu tájékoztatást fog adni honlapján – fűzték hozzá.

The post Sok településen tisztázatlan, hogy ki viszi el a szemetet júliustól appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés