:

A tudatosság alapja az önismeret

A tudatosság alapja az önismeret

Vicsápi Natália, önismereti tanító, változás nagykövet, a Nati Method alapítója elárulja, milyen módszerek segítenek, hogy ebben az évben tudatosan, új lappal indulva folytassuk az életünket, hogyan tisztítsuk ki a múlt fájdalmait, és éljük mindennapjainkat tudatosan.

A szakember segítségével többezer ember szerezte vissza önbizalmát, és találta meg a boldogságot.

Az elmúlt évek rákényszerítettek minket arra, hogy más nézőpontból értelmezzük az életünket, kilépjünk a komfortzónánkból. Az önismereti tanító azt látta, hogy azok az emberek, akik minél inkább a tudatosság felé fordulnak, amelynek alapja az önismeret, sokkal jobban boldogulnak a magánéletükben és a hivatásukban is egyaránt.

“Sokan már rájöttek arra, hogy gyorsan változik a világ, és az életünk egyik napról a másikra megfordulhat. A múlt esztendők eseményei arra kényszerítettek minket, hogy sokkal rugalmasabbak, gyorsabbak legyünk. Azt látom az embereken, hogy a nehézségek ellenére nyitnak az önismeret és a tudatosság felé is. A tudatosság alapja pedig az önismeret. Ha eddig még nem tettük meg az életükben, ha bizonyos történések nem fájtak annyira, hogy szembenézzünk saját magunkkal, akkor két lehetőség adódik. Vagy megvárjuk, amíg az a fájdalom, az a pofon elér minket, vagy pedig nem várunk addig, hanem elindulunk az önismeret útján” – kezdte Vicsápi Natália, a Nati Method kitalálója aki azt is elárulta, milyen tervekkel álljunk elő, hogyan állítsuk fel a céljainkat.

“Azt tanítom a hallgatóimnak, hogy négy alapvető pillérre van szükségünk, hogy tudatosan teremtsünk. Az első és legfontosabb, hogy amikor az éves tervezésről beszélünk, akkor a célmátrix segítségét vegyük igénybe. Amikor leírjuk a tervünket, álmainkat a következő évre, akkor gyönyörűen kijön, mik azok, amelyek valótlan célok, és melyek az igazi célok, amelyeknek épp itt van az ideje, készen állunk rá, és azzal kellene foglalkozni. Továbbá megnézzük, melyek azok a vágyak, amelyek energiát adnak, és melyek azok, amelyek elviszik az erőnket, és semmi értelme az életünkre nézve. Nagyon sok tervet ugyanis nem magunkért rakunk össze, hanem hogy megfeleljünk másoknak, elvárják tőlünk. Általában ez vezet minket oda, hogy bizonyos dolgokkal kapcsolatban nincs meg az a jó érzés, tehát nem a saját utunkat járjuk, nem merünk kiállni saját magunk mellett. Nagyon sokszor úgy beszéljük le magunkat az álmainkról, hogy abból nem lehet megélni. Mégis a világban rengeteg példát találunk arra, milyen érdekes tevékenységekből élnek meg emberek. Sőt azt mondom, hogy manapság már nagy segítségünkre van a közösségi háló, amelyen keresztül meg tudjuk mutatni magunkat. Olyan személyek is a teret kaphatnak már, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük. Ebben az időszakban mindenki megtalálhatja a maga platformját, azt a lehetőséget, hogy megéljen belőle. Az első és a legfontosabb, hogy rakjunk rendet a céljaink között. Ha kell, akkor vegyük igénybe szakember segítségét, és valójában fókuszáljunk rá arra a következő legfontosabb célunkra. Óriási különbség van tudatos és nem tudatos ember között. A tudatos ember úgy éli az életét, hogy megvan a víziója, hogyan szeretne élni. A vízió mindig hosszú távú és merész terv. A tudatos ember pedig mindig figyel arra, mi a következő lépés” – részletezte a tudatosság tanító, aki arra is kitért, mely három elem segít a tudatos élet megteremtéséhez.

“Az első és a legfontosabb a bizalom: bízzunk magunkban, hogy nekünk is sikerülhet! A rossz szokásokat, kifogásokat tegyük félre. Bízzunk abban, hogy a bennünk megjelent vággyal van dolgunk. A másik pont az őszinteség! Először saját magunkkal szemben legyünk őszinték! Valljuk be magunknak, hogy a felállított tervünket miért hoztuk létre?! Meg akarunk felelni vagy valami mást szeretnénk mutatni kifelé?! Vagy mindenünk megvan ahhoz, hogy egy nagyobb célt vigyünk véghez?! Ráadásul a céljainkról másnak is őszintén beszélhetünk, és ne mondjunk többet, mint ami bennünk van. A harmadik tényező pedig az, hogy legyünk bátrak, merészek! Azt látom, hogy az emberek maguknak húzzák meg a határokat, tehát ők maguk határozzák meg, hogy annál tovább nem lehet menni. Sokszor azonban csak bebeszéljük magunknak, hogy a körülmények miatt nem tehetjük meg. Kicsit toljuk ki a határainkat, görgessük el magunk elől az akadályokat, és nézzük meg egy kicsit más szemszögből magunkat! Hagyjuk abba az agyalást! Nagyon sokan túlanalizálják a történteket. Ha jön egy lehetőség, megjelenik bennünk a vágy, és rögtön elfogadjuk, el is kezdjük, akkor az nagyon jó eredménnyel, sikerrel zárulhat. Azok a projektek, amelyeket tudatosan viszünk véghez, és ha megvan a bizalom, az őszinteség, a bátorság, akkor rájövünk, hogy eltűnik az életünkből többféle verzió, egy valamire koncentrálunk, ennek következtében pedig meg is tudjuk valósítani. Nagyon sokan úgy mennek bele egy projektbe, hogy felállítanak egy tervet, de ha nem sikerül, akkor jön a következő variáció. Így nagyon nehéz élni! Én abban hiszek, hogy egy út van, egy vízió, és az a cél vagy kapcsolódik hozzá vagy nem. Amint tudatosan teremtünk e három dolog alapján, általunk összeáll az egész, leegyszerűsítjük az életünket, eltűnnek a különböző verziók, és valóra válnak az álmaink” – hangsúlyozta Nati, aki azt is elmondja, milyen eszközök, módszerek segíthetnek?!

“Én mindig lezárom az évemet, és közösen a csapatommal tervezünk, felállítjuk a célokat. A közös gondolkodás releváns, ezáltal visszajelzéseket is kapok. Nagyon fontos, hogy leírjuk a céljainkat! Az első és legfontosabb, hogy találjunk magunknak időt, amikor csak ezzel foglalkozunk, minden mást kizárunk. Lényeges, hogy tisztában legyünk azzal, merre szeretnénk tartani az életünkben, és kiértékeljük az évünket. Azt vettem észre, mióta tudatosan élek, mindig mikor megtervezem a következő évet, mindent elérek, sőt még annál is többet. Azért van szükség arra, hogy leüljünk, és fókuszáljunk, mert ott van a figyelmünk, és akkor megjelennek bennünk ezek a célok. Az is fontos, hogy egy kicsit játszunk ezzel a gondolattal, vízióval, lássuk magunk előtt a vágyainkat. Én is mindig látom magam előtt a terveimet. Utána a következő lépés az, hogy írjuk le, ezáltal mindig a középpontban vannak a terveink. Illetve azzal, hogy beszélünk róla, 75-%-os sikert érhetünk el. A hiányzó részt, vagyis a cselekedetet pedig hozzá kell tenni, hogy meg is valósuljon” – mondta Vicsápi Natália.

The post A tudatosság alapja az önismeret appeared first on BellaCafe.hu.