:

Palotát vagy tengeri szigetet is lehet venni a világ legdrágább hangcuccainak árából

Palotát vagy tengeri szigetet is lehet venni a világ legdrágább hangcuccainak árából

Vennél 1,6 milliárdért aranyból készült hangfalakat? Hát 200 millióért lemezjátszót? Van, aki megteszi! Mutatunk néhány irgalmatlanul sokba kerülő audio eszközt.

Az erősítők, lemezjátszók, hangfalak, kábelek, házimozi rendszerek és hasonló masinák univerzumára is általában érvényes az ökölszabály, miszerint minél drágább valami, annál jobb. Egy kétezer forintos fejhallgatónál például lényegesen pofásabb hangminőséget produkál egy húszezerbe kerülő darab, amit viszont lepipál egy kétszázezres modell.

A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Komoly extrákkal tömték ki az új Microsoft Surface laptopokat, de az áruk gyilkos
Legyél jobb! Gólya Ágnes 7 perc olvasás
Minden nagyon drága? Akkor végre van esélyünk egy normális karácsonyra
A jó élet Szalai Péter 3 perc olvasás
A gagyi Goldstar tévétől a luxus OLED-ig: kőkemény utat járt be 30 év alatt az LG

Ez persze nem véletlen, hiszen a fejlettebb technológia, a jobb anyaghasználat, a kézi összeszerelés mind-mind sokba kerül, ami ideális esetben hallatszik is. Ezért is olyan drágák az igen jó megszólalással kecsegtető high-end hifi berendezések. Azonban van egy szint még itt is, ahol az árazásnak már nincs minőségjelző szerepe, hiszen annyira irreális, vagy legalábbis annak tűnő összegekről beszélünk.

Jöjjön most néhány a világ legdrágább audio eszközei közül!

Hangfal 1,6 milliárdért

Az egyik legdurvább ilyen eszköz kétség kívül a Hart Audio nevű cég D&W Aural névre hallgató hangfalpárjának speciális változata. A limitált szériás modell készülékháza aranyból készült, ami egyesek szerint borzasztóan idétlen, és bazári. Ám biztosak lehetünk benne, hogy akadnak, akik odáig vannak érte, hiszen egyébként nem is árulnák nyilván.

Igen ízléses az aranyból készült hangfal. Ja nem. Kép: Hart Audio.

A legenda szerint a tervezés során a harangkészítő mesterek ősi tudására támaszkodtak.

Mindenesetre állítólag eszméletlen jól szól a basszushangszórókat is tartalmazó készülék, de hát 4,6 millió euróért, azaz közel 1,6 milliárd forintért ezt már joggal várhatja el bárki.

Ez már az az összeg, amiért konkrétan akár egy komplett nagyzenekart is lehet „vásárolni”, hogy bazseváljanak élőben hosszú időn át.

Fejhallgató VAGY Porsche

A fejhallgatók között is találni brutális árazású termékekkel. Itt van például a Focal Utopia Tournaire, amely egy drágakövekkel kirakott, nyitott, aranyozott készülékházzal és kábelekkel ellátott technológiai mestermű.

Fejhallgató drágakövekkel. Kép: Focal

A termék döbbenetesen jól szól, tényleg, de hát 135 000 eurót, azaz mintegy 55 millió forintot kérnek el érte.

Ebből a pénzből pedig akár meg is lehet venni a Porsche elektromos csúcsmodelljét, a Taycant.

Gyémánt lemezjátszó?

Gondolta volna, hogy van olyan lemezjátszó, aminek az árából egy luxuslakást lehet venni? Pedig bizony van ilyen, hiszen az AV Designhaus Derenville VPM 2010 szerény 530 000 eurót, tehát közel 210 millió forintot kóstál.

Íme a világ legdrágább lemezjátszója. Kép: AV Designhaus

A berendezés árát nemcsak a prémium anyaghasználat dobja meg, hanem az is, hogy telepakolták kiemelkedő technológiai megoldásokkal is. Például egy masszív, 60 kilogrammos vázon nyugszik az egész, amely hidraulikus rugókkal felvértezett, vezérelt lábakon áll, és rendelkezik lézeres szögmérővel, hogy mindig vízszintes legyen a tányér. Emellett jár hozzá egy kamerás kontroll egység, valamint egy érintésérzékeny, dizájnos távirányító is.

Mint egy szobor

A lemezjátszók között egyébként kifejezetten sok a drága darab, bár tény, hogy az előző modell még az extrém szintről is kilóg felfele. Itt van például a Goldmund manufaktúra The Reference II névre hallgató aranyos kis darabja.

Ez a pazar külsejű készülék konkrétan képzőművészeti műalkotásként is megállja a helyét, annyira bitang jól néz ki. Ha ránéz az ember nem is hiszi el, hogy vacakul szólhat, de azért nyilván egy kicsit elmehet a kedve a vásárlástól, ha meglátja az árcédulát, ugyanis 190 000 eurót, tehát bő 75 millió forintot kell érte letenni az asztalra.

Erősítő halálos áron

A sztereó erősítőket sem kell félteni, ebben a termékcsaládban is akad néhány versenyző, amely az árával is képes instant infarktust okozni. Itt van például az olasz Pivetta nevű hangműhely Opera Only névre hallgató monumentális mesterműve.

A Pivetta Opera Only olyan, mint egy műhold. Kép: Pivetta


A hivatalos specifikációk szerint 120 000 watt (!!) maximális névleges kimeneti teljesítménnyel kecsegtető masina úgy néz ki, mint valami sci-fi film bizarr fegyvere. 2,4 méter magas, másfél tonnát nyom, biztos öröm lehet felcipelni bárhova. Állítólag a készülékház olyan anyagból van, mint amit a modern repülőknél alkalmaznak, és használat előtt 12 „szirom” nyílik ki, mint egy mechanikus virág.

2,2 millió euróba, tehát olyan 875 millió forintba kerül, ezért már azért el lehet várni a tökéletes minőséget, és a presztízs megjelenést egyaránt.

Kábel, ami drágább, mint az aranylánc

A végére hagytam egy igazán sokkoló terméket, amitől én minden egyes találkozásnál lefagyok. Ez pedig a Emperor Double Crown fantázianevű sztereó kábel, amelyből egy pár, három méter hosszú darab potom 75 000 euróba, átszámítva mintegy 30 millió forintba kerül. Igen, itt konkrétan egy „egyszerű” vezetékről van szó, amelyben nincs semmilyen mechanikus vagy digitális alkatrész.

Vannak irtó drága kábelek is. Kép: Emperor

És hogy miért ennyi? Állítólag a felhasznált speciális ötvözetek megakadályozzák, hogy az audio jelek károsodjanak, hogy veszteség vagy torzítás keletkezzen. Mindez tényleg jól hangzik, de hát azért 30 millió forint 3 méter kábelért, mégiscsak 30 millió forint…. Azon egyébként mind a mai napig késhegyre menő, már-már vallási vita megy audiofil körökben, hogy tud-e egy ilyen termék többet, mint a tized ennyibe kerülő, tehát még mindig méregdrága rokonai.

The post Palotát vagy tengeri szigetet is lehet venni a világ legdrágább hangcuccainak árából appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés