:

Már nem sci-fi a Terminátor 2 cseppfolyóssá váló robotja

Már nem sci-fi a Terminátor 2 cseppfolyóssá váló robotja

Egy, a Terminátor 2: Az ítélet napjában látható robothoz hasonló eszközt készítettek – írja a Live Science. Az 1991-es filmben Robert Patrick által alakított T-1000 egyik különleges képessége, hogy teljesen folyékony formát tud ölteni, így átférhet a szűk helyeken.

A kutatók most olyan robotot alkottak, amely parancsra képes megolvadni, majd ismét megszilárdulni.

A halmazállapot-váltó szerkezet létrehozásához mikroszkopikus, mágneses neodímium-, bór- és vasdarabokat ágyazták be egy alacsony olvadáspontú fém, a gallium folyékony anyagába, majd hagyták megszilárdulni a rendszert. A kísérletről beszámoló tanulmány alapján az eszközt mágnes segítségével lehet irányítani.

„A mágneses részecskéknek itt két szerepük van” – mondta Carmel Majidi, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A részecskék miatt az anyag reagál a váltakozó mágneses térre, ami segít a felmelegítésben, és így a halmazállapot-váltásban. A részecskék emellett a mozgást is lehetővé teszik.

A szakértők számára az inspirációt a tengeriuborkák nyújtották. Ezeknek az állatoknak a teste a környezetre reagálva puha és kemény is lehet.

A kutatók úgy vélik, hogy fejlesztésüket számos orvosi és technológiai területen használhatnák. Az eddigi kísérletekben a robot többek között szűk helyeken átjutva javított meg áramköröket; beolvadt egy hüvelybe, majd csavarrá változott; valamint egy modellgyomorból is eltávolított egy idegen tárgyat.

The post Már nem sci-fi a Terminátor 2 cseppfolyóssá váló robotja first appeared on 24.hu.