:

Napelemes autót épített az indiai Elon Musk

Napelemes autót épített az indiai Elon Musk

Tizenegy évig dolgozott saját, kézzel átalakított elektromos autóján egy indiai férfi – írja az Euronews. Az északi Kasmír régióban élő férfi végül 2022 júniusában mutatta be önálló fejlesztésű napelemes autóját, ami jól is jött az emelkedő üzemanyagárak miatt.

Bilal Ahmed az ország egyik leghidegebb pontján kezdett el olyan napelemes autót fejleszteni, amely a szegények számára is fenntartható. Mint mondta, a fejlesztés során olyan érzékeny, monokristályos napelemeket szerzett, amelyek a gyenge napsütés energiáját is be tudják csatornázni. A külső finanszírozás nélküli projekt végül nagyjából 7 millió forintjába került a civilben matektanárként dolgozó férfinek.

Az egész projekt alatt nem kaptam semmilyen anyagi segítséget: ha megkaptam volna a szükséges támogatást, talán én lettem volna India Elon Muskja.

Ahmed autójában szinte minden elérhető felületet napelemek borítanak, a motorháztetőtől a hátsó szélvédőig. A régió minisztere, Omar Abdullah által a Vissza a jövőbe filmek DeLorean-jéhez hasonlította az autót, amelynek ajtajai egyébként szintén felfele nyílnak.

Valleys first Solar car

A Kashmiri mathematician teacher Bilal Ahmed innovated a solar car pic.twitter.com/F6BAx2JVFN

— Basit Zargar (باسط) (@basiitzargar) June 20, 2022

Az autó jelenleg ólomsavas akkumulátort használ, de az, a megfelelő eszközökkel lítiumakkumulátorra cserélhető. A férfi jelenleg támogatókat keres cége elindításához, amely a YMC nevet viseli majd, gyermekei után.

The post Napelemes autót épített az indiai Elon Musk first appeared on 24.hu.