:

Most akkor mondta-e Orbán, hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból, vagy sem?

„Határozott nem” az EU-ban maradásra? Az amerikai újságíró szerint csak vicc volt a magyar miniszterelnök részéről, ezért módosult az eredeti tudósítása a háttérbeszélgetésről.

Csak viccelt Orbán Viktor kormányfő, amikor a „Határozott nem!” választ adta arra a kérésre,. hogy maradna-e az Európai Unióban – ezt írta Rod Dreher a Népszavának arról, hogy a The American Conservative magazinon futó blogján pénteken megjelent tudósításban átírta a szöveget, miután azt felkapta a sajtó.

Több ebből Néhány jó üzletig igen, de a Marsig nem tudtak eljutni a cápák – ez történt a cápás befektetésekkel Balogh Petya: Van olyan, hogy valaki a pénzünk helyett az együttérzésünket nyeri el – Cápák közül

Mi történt?

Dreher egyike volt annak a 15 újságírónak, akivel a magyar miniszterelnök csütörtökön leült egy háttérbeszélgetés erejéig a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium legutóbbi médiakonferenciáján. Mint azt a hvg.hu is megírta pénteken, eredetileg az állt Dreher tudósításában, hogy:

Valaki megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy akarja-e, hogy Magyarország az EU-ban maradjon. „Határozottan nem!” „ mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert az exportját 85 százalékban az EU-val bonyolítja.”

Majd az állítás még aznap kikerült, azóta egészen más megfogalmazás szerepel a tudósításban: „Orbán azt mondta, hogy személyesen fájdalmas számára, hogy Magyarország az unió tagja, amely folyamatosan szekálja, de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert a gazdasági jólétünk ennek a függvénye. Ennek ellenére nehéz elviselni, hogy az EU vezetése össze-vissza taszigálja Magyarországot. Orbánnak személy szerint bármilyen nehéz is kezelnie az uniós bürokráciát, muszáj megtennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.” A Népszavának még az ügy elején megerősítette két részt vevő német újságíró, hogy bár Orbán élesen kritizálta az EU-t, de arról nem beszélt, hogy Magyarországot kiléptetné.

Mik az okok?

A Népszava megkeresésére Dreher úgy fogalmazott a változtatás okáról: „Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.”

Tehát a „határozott nem” tényleg elhangzott, de Dreher szerint a kormányfő viccnek szánta a választ, és az újságíró értelmezése alapján Orbánnak személy szerint fájdalmas a gazember szerepét játszania, amikor EU-val foglalkozik. (Orbán önmagára használta a „bastard”, avagy gazember kifejezést.)

„Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint” – tette hozzá Rod Dreher.

Mit mondanak a többiek?

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnökének válasza az üggyel kapcsolatban ez volt a Telex részére: „Semmi új nem hangzott el, a miniszterelnök már sokszor világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.”

A háttérbeszélgetésen az is elhangzott Orbántól, hogy Oroszország biztosan meg fogja nyerni a háborút. Erről Rácz András Oroszország-szakértő a Facebookra írt hosszabb elemzést „A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje” felütéssel.

„Az orbáni javaslat azt jelentené, hogy Ukrajna területének körülbelül 20 százaléka orosz megszállás alatt maradna, több millió polgári lakossal és a nemzeti vagyon nem elhanyagolható részével együtt” – írta Rácz, hozzátéve, hogy magyar viszonylatban ez akkora területveszteséget jelentene, mintha lemondanánk „Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy vármegyék teljes területéről, plusz még Veszprém vármegyéből egy kis darabról”.

Rácz hozzáteszi, „a ramsteini találkozókon több, mint negyven ország vesz részt (fun fact: Magyarország is)”, ahol kiderült, „40+ ország úgy gondolja, hogy Ukrajna győzhet, (…) köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Ausztrália, Izrael, de még Marokkó és Kenya is”. Az eredeti poszt itt olvasható.

„Most jön a kérdés. Mi az esélye annak, hogy ez a 40+ ország mind téved, és egyedül a magyar miniszterelnök tudja jól, hogy hogyan végződik a háború…? Könnyen belátható: nem túl sok.”

Szóval Rácz szerint a magyar kormánynál „előbb-utóbb” ugyanúgy belátják, „hogy ezt a háborút nem Oroszország fogja megnyerni”.

The post Most akkor mondta-e Orbán, hogy kiléptetné Magyarországot az EU-ból, vagy sem? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés