:
Breaking News

Itt a szoftver, ami szövegből csinál zenét

Itt a szoftver, ami szövegből csinál zenét

A Google lépéskényszerbe került a ChatGPT sikere miatt, melyre reagálva az amerikai techóriás a napokban bemutatott egy olyan fejlesztést, amely szöveg alapján képes zeneszámok létrehozására – írja az Engadget.

A MusicLM-nek nevezett szoftverről szóló publikáció szerint a mesterséges intelligencia nemcsak műfajokat és egyes hangszereket képes kombinálni, hanem akár olyan absztrakt fogalmakat is képes megragadni a komponálás közben, amelyek általában érthetetlenek a gépek számára. A mostani fejlesztés nem a Google első MI-alapon nyugvó zenei generátora: a korábbi AudioML-projekthez használt 280 ezer órányi zenei adatbázis sokat segített a rendszer fejlesztésében.

Érdekesség, hogy a szoftver dúdolás, és akár fütyülés alapján is képes dallamokat alkotni.

Azonban ahogy az várható volt, a MusicLM-nek is vannak problémái. Mint kiderült, egyes művek furcsán hangzanak, a dalszövegek pedig jellemzően érthetetlenek. Emellett kevés struktúrát lehet csak felfedezni egyelőre a szoftver zenéiben: nincsenek verzékhez, vagy refrénekhez hasonló megoldások a szoftver alkotta muzsikában.

A program egyelőre nem érhető el nyilvános felhasználásra, amelynek a kutatók szerint elsősorban az az oka, hogy rengeteg  a szerzői jogi aggály a MusicLM által létrehozott zenék kapcsán. A kutatás közzétételének időpontjában ugyanis az előállított zenék nagyjából egy százalékát közvetlenül a gyakorló dalokból másolta a program.

The post Itt a szoftver, ami szövegből csinál zenét first appeared on 24.hu.