:

Kínát sújtó megállapodást kötött Japán, Hollandia és az USA

Kínát sújtó megállapodást kötött Japán, Hollandia és az USA

Az Egyesült Államok kormánya megállapodást érhetett el Hollandiával és Japánnal arról, hogy korlátozzák Kína hozzáférését a fejlett chipgyártó gépekhez – írja a Bloomberg. A lépéssel a Biden-adminisztráció célja, hogy befagyassza a Kína belföldi félvezetőpiacát.

A korlátozás értelmében exportellenőrzéseket vezetnének be a fejlett technológiával kereskedő cégek esetében. Ehhez hasonlót az Egyesült Államok már alkalmazott az elmúlt években annak megakadályozására, hogy az olyan nagy cégek, mint az Nvidia eladják legújabb technológiájukat Kínában. A megállapodás értelmében olyan litográfiai rendszereket gyártó vállalatokra vezetnének be ellenőrzést vezetnének, mint az ASML és a Nikon.

Az egyeztetések a hírek szerint a háttérben zajlanak, és a felek nem tervezik nyilvánosan bejelenteni az ellenőrzésekről szóló döntést. Mark Rutte holland kormányfő nemrégiben egy újságírói kérdésre válaszolva közölte: a tárgyalások régóta folyamatban vannak, de erről direkt nem kommunikálnak sűrűn – írja az Engadget.

A korlátozás bevezetése azért is jelentős lépés, mert a holland ASML tavaly óta az egyetlen vállalat, amely fejlett EUV-gépeket gyárt. Márpedig a chipgyártóknak ezekre van szüksége a legújabb okostelefonok és számítógépek meghajtásához szükséges 5 és 3 nm-es félvezetők előállításához.

Kína az egyik legdominánsabb szereplője a félvezetőpiacnak – ami sokaknak a koronavírus-járvány alatt tűnt fel igazán -, ám a chipek gyártásához szükséges gépeket külföldről szerzik be. Egyes beszámolók szerint Kína jelenleg csak 7-14 nanométeres chipeket tudna gyártani önerőből, saját technológiával.

The post Kínát sújtó megállapodást kötött Japán, Hollandia és az USA first appeared on 24.hu.