:

Elhagyták a radioaktív kapszulát, bocsánatot kértek

Továbbra is keresik a milliméteres sugárzó eszközt Nyugat-Ausztráliában, ami súlyos betegséget okozhat a közelébe kerülőknek.

Egy ausztrál autópályán veszített el véletlenül egy radioaktív kapszulát a világ egyik legnagyobb bányavállalata, a Rio Tinto. Az apró kapszula 6 milliméterszer 8 milliméteres, tehát egy apró pénzérméhez hasonló méretű.

A cézium-137-tel töltött kapszula azonban így is súlyos betegséget okozhat azoknak, akik a közelébe mennek. A cézium-137 égési sérüléseket, sugárbetegséget, és bőrfelületi sérüléseket is okozhat, hosszútávon pedig rák kialakulásához vezethet – írja a BBC.

Több ebből Elhagyták a radioaktív kapszulát, bocsánatot kértek Főzhet-e egy Baszkföldön élő argentin séf japán ételeket olaszul Hong Kongban?

Az autópálya ritkán lakott területen vezet keresztül, az Ausztrália nyugati részén élők 80 százaléka Perthben él. Az ausztrál kormány mégis közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett, mert a sugárzásmérő eszköz egy 1400 kilométeres szakaszon bárhol leeshetett a bányavállalat kamionjáról.

Sőt, akár egy arra haladó autó gumijába is beleakadhatott, vagy mások szuvenírként vihették azt tovább, akár Perthbe is. Az eszközt két hete keresik sugárzásmérő eszközökkel, egyelőre sikertelenül.

The post Elhagyták a radioaktív kapszulát, bocsánatot kértek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés