:

Kijött a rendelet: így dőlhet el a Dunaferr sorsa

Újabb törvényt módosító jogszabály született a veszélyhelyzetre hivatkozva, mely engedélyezi a vállalkozások veszteséges működését. A december közepe óta felszámolás alatt álló Dunaferr nincs megnevezve, ám a módosítás a vállalat sorsáról dönt.

Veszteséggel is működhet egy cég, ha ezzel meg lehet őrizni a vagyonát – derül ki az új törvénymódosításból, amit a hvg.hu is kiszúrt a Magyar Közlönyből.

Mi történt eddig?

A Dunaferr december közepe óta van felszámolás alatt, január közepén viszont a vállalat iránt aktívan érdeklődő Liberty Steel háromhónapos – valószínűleg bérgyártásra vonatkozó – megbízási szerződést kötött a dunaújvárosi vasmű felszámolásával megbízott vagyonfelügyelővel. Ez legalább három hónapra biztosította a Dunaferr működését.

Miről döntöttek most?

A veszélyhelyzetre hivatkozva ismét rendelettel törvényt módosító jogszabály szerint: „Ha az adós gazdasági tevékenységének folytatása az adós vagyona értékének megőrzése szempontjából feltételezhetően nagyobb előnnyel jár, mint a gazdasági tevékenységének befejezése, az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló az adós gazdasági tevékenységének felszámolás alatti továbbfolytatását akkor is biztosíthatja, ha az adós gazdasági tevékenysége veszteséges”.

A felszámoló ezt a felszámolás kezdő időpontját követő 90. napig kezdeményezheti, ami a Dunaferr esetében március közepén jár le.

Több ebből A többiekhez képest árbajnok lesz az új streamingszolgáltató – és még A besúgó is rajta lesz Újra az élen: az EU legkorruptabb országában élünk

Mit kell tenni?

A folyamat kötelező lépései:

az adós likviditási helyzetének bemutatása,az adós további működésének finanszírozására vonatkozó terv bemutatása,a tevékenység folytatását bíróságnak kell jóváhagynia 30 napon belül, legfeljebb 90 napra, de ez többször meghosszabbítható,a cég a működéshez hitelt vehet fel, amire a hitelező zálogjogot alapíthat.

A rendelet keddtől hatályos, és az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni, egy kivétellel: ez azon decemberi rendelet alapján indult felszámolás, amely bár szintén nem nevezte meg az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.-t, de amelyre hivatkozva a Fővárosi Törvényszék akkor hivatalból elrendelte a felszámolást.

The post Kijött a rendelet: így dőlhet el a Dunaferr sorsa appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés