:
Breaking News

Fontos lépést tehet Orbán, hogy megoldódjon az Erasmus-ügy

Zajlik az Erasmus-előterjesztés előkészítése: Orbán Viktor „abszolút támogatja” a miniszteri összeférhetetlenség kimondását az egyetemi alapítványi kuratóriumokban Navracsics Tibor közlése szerint.

A területfejlesztései miniszter azt mondta az Atv-nek, hogy már zajlik az Erasmus-előterjesztés előkészítése, a javaslatokat a kormány elé viszik, majd egyeztetnek az Európai Bizottsággal.

Navracsics elmondta: arról is egyeztetni fognak a Bizotsággal, hogy államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok, illetve hogy kuratóriumi tagok újraválaszthatóak-e.

A területfejlesztési miniszter egyébként az utóbbi mellett foglal állást.

Több ebből Törvényt módosíthat a kormány az Erasmus-ügy megoldásáért Erasmus-ügy: A kormány, ha kell, fizet, perel, szabályt módosít

Brüsszeli források a Portfoliónak jelezték, hogy világosan fogalmaznak majd más döntéshozók összeférhetetlenségével kapcsolatban is.

Két megkérdezett diplomata szerint a magyar kormányt már szeptemberben és októberben is tájékoztatták arról, hogy az államtitkárok és helyettes államtitkárok esetében is fennállhat az elfogultság kockázata, ahogy ez más állami hivatalok vezetői esetében is problémát jelenthet.

Kifejtették: bár aktív politikusok más tagállamokban is tagjai lehetnek egyetemi kuratóriumoknak, az egyetemi autonómia ott jóval erősebb, döntési körük nem terjed ki például uniós források használatára.

Emellett példanélkülinek nevezik, hogy vezető beosztású törvényhozók kevés korláttal vehetnek részt a kuratóriumok munkájában.

The post Fontos lépést tehet Orbán, hogy megoldódjon az Erasmus-ügy appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés