:

Senki többet, harmadszor: most már tényleg elkelt a Vodafone

Innentől hivatalos: together we can buy.

Hát eljött a nagy nap, megvalósult mindannyiunk közös üzlete. Január 31-én a vételár kifizetésével lezárult a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlása, közölte a Forbes.hu-val a céget a magyar állammal közösen felvásárló 4iG.

Sok újdonság most már nincs

A közlemény végigismétel mindent, amit már kívülről fújunk.

A 4iG közvetett befolyásának mértéke 51 százalék a leányvállalat, az Antenna Hungaria Zrt. révén, a magyar állam a maga 49 százalékos közvetett befolyását pedig a tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén gyakorolja.Az üzlet során az új tulajdonosokhoz kerültek a Vodafone Magyarország mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata is.A Vodafone Magyarország tranzakció kapcsán közzétett cégértéke 660 milliárd forint.

A 4iG azt is megismétli, hogy a Jászai Gellért magyar milliárdos (lásd borítóképünkön) érdekeltségébe tartozó cégcsoport így létrejövő távközlési portfóliója „a hazai piacon a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a második, míg a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztésben piacvezetővé vált”. A 4iG-csoporthoz tartozó távközlési cégek, szolgáltatók így itthon 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek.

Több ebből Milyen legyen a budapesti közlekedés? A véleményünkre kíváncsi a BKK Fontos lépést tehet Orbán, hogy megoldódjon az Erasmus-ügy

Hogy jutottunk el idáig?

A Vodafone-üzletet még augusztusban jelentették be, a tranzakció pénzügyi zárását pedig a korábbi ígéreteknek megfelelően bonyolították rá. Bár, mint ismert, például a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem is vizsgálta az ügyet, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította az ügyletet. Az Európai Bizottságnak is lett volna lehetősége felülvizsgálni az ügyet, de a jogalap hiányára hivatkozva végül nem léptek közbe.

Készüljünk fel rá, hogy az állami-4iG-féle Vodafone idővel új nevet fog kapni, erről egyébként már szivárgott is ki lehetséges alternatíva. De aki mélyebb ismerettel bír a Jászai-féle csoport alá tartozó nemzetközi szolgáltatókban, azt nem fogja meglepetésként érni az állítólagos új név.

Hogy a ma már a NER részeként működő 4iG hogy jutott el – mint hivatkoznak rá – „a magyar távközlés történetének legjelentősebb tranzakciójáig”, arról itt írtunk bővebben a Forbes.hu-n.

Egy másik cikkünkben azt is körbejártuk, hogy a magyar adófizetők több mint 300 milliárd forinttal segítenek be az üzletbe, de még ezen kívül is csak úgy röpködnek a százmilliárdok.

The post Senki többet, harmadszor: most már tényleg elkelt a Vodafone appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés