:

Miért rúgnak ki mindenhonnan mindenkit?

Miért rúgnak ki mindenhonnan mindenkit?

Akkora leépítések zajlanak most a nagy tech cégeknél, amire a koronavírus alatt sem volt példa. Mit látunk most: koronabumm utáni korrekciót vagy felkészülést egy globális válságra?

Sorra szállingóznak a hírek arról, hogy a világ legnagyobb technológiai vállalatai jelentős leépítéseket hajtanak végre.

Az Amazon több kör után közel 18 ezres leépítést jelentett be,a Google anyavállalata, az Alphabet 12 ezer,a Facebook (Meta) 11 ezer,a Microsoft 10 ezer embert küld el,az IBM 3900 pozíciót szüntet meg,a Spotify pedig munkaerejének 6 százalékától, 600 embertől válik meg.

A bejelentések ráadásul nagyjából egy időben, tavaly novemberben indultak el. Idén januárban kezdődött meg az újabb hullám, ahogy a vállalatok nyilvánosságra hozzák az előző évi üzleti jelentéseiket.

Több ebből Miért rúgnak ki mindenhonnan mindenkit? Új területet hódítanak meg az Instagram imádott minifigurái

Mit jelenthetnek a tízezres leépítések a tech iparág jövőjére nézve? Az előző évtizedek robbanásszerű növekedése után készülhetünk a válságra?

A helyzet talán nem ennyire borús, de mindenképpen intő jelekről van szó.

Mennyire súlyos a helyzet?

A jelenlegi leépítési hullámra valóban nem volt példa az elmúlt években. A techcégek elbocsátásait a koronaválság óta követi egy San Franciscó-i startupper, Roger Lee. Az általa üzemeltetett Layoffs.fyi oldal szerint

míg 2022-ben közel 160 ezer álláshely szűnt meg,addig idén januárban már 68,5 ezer pozíció eltörlését jelentették be, ami a tavalyi egész éves szint több mint 40 százalékát jelenti – mindössze egy hónap alatt.

A tavaly év végi leépítések a koronavírus-válság legnehezebb hónapjait is túlszárnyalták. Januárban és tavaly novemberben havonta több mint 50 ezer embert érintett ez, míg 2020 tavaszán még havi 25 ezres nagyságrendben szűntek meg állások.

Tech cégek leépítései a járvány kitörése óta. Forrás: Layoffs.fyi

Az elbocsátások általában a teljes munkaerő 5-6 százalékát érintik a cégeknél. A top 10-ben egyedül a Twitter (50 százalék), a Meta (13 százalék) és a Salesforce (10 százalék) hajtott végre arányaiban ennél is nagyobb leépítést.

A 10 legnagyobb leépítést bejelentő techcég

HelyezésVállalatElbocsátottak
száma (fő)Leépítés
mértékeBejelentés
dátuma1.Amazon18 1505%2022. november
és 2023. január2.Alphabet (Google)12 0006%2023. január3.Meta (Facebook)10 00013%2022. november4.Microsoft10 0005%2023. január5.Salesforce8 00010%2023. január6.Cisco4 1005%2022. november7.Philips4 0005%2022. október8.IBM3 9002%2023. január9.Twitter3 70050%2022. november10.SAP3 0003%2023. januárForrás: Layoffs.fyi

Miért éppen most?

Több oka is lehet annak, hogy a nagy tech vállalatok éppen most kezdtek bele a leépítésekbe.

A romló jövedelmezőség miatt költségeket szeretnének csökkenteni.Az utóbbi 1-2 évben túl sok munkavállalót vettek fel, amit most korrigálnak.Készülnek az érkező gazdasági válságra.Ráadásul a hatásokat felerősíti egymás utánzása.

A legfontosabb indokot nehéz kiválasztani, mert valószínűleg mindegyikben van igazság.

Lassul az iparág

2022-ben valóban lelassult a cégek ugrásszerű növekedési üteme:

A Meta 2021-ben még 35-37 százalékkal tudta növelni a bevételeit és a jövedelmét is (46,8 milliárd dolláros működési eredményt ért el), ám 2022 negyedéves riportjaiban stagnáló bevételről, emelkedő költségekről és csökkenő profitról számolt be.A Microsoft tavaly már nem tudta érdemben növelni az 53 milliárd dolláros bevételeit, míg a működési eredménye 22,2-ről 20,4 milliárd dollárra csökkent.

Jeffrey Pfeffer, a Stanford professzora szerint ugyanakkor a leépítések általában nem csökkentik a vállalat költségeit: az elbocsátott munkavállalóknak végkielégítés jár, miközben a megmaradók munkamorálja is csökken. A nem hatékony működés oka pedig mélyebben gyökerezik és általában nem oldja meg néhány kirúgás.

A professzor úgy vélte, hogy a mostani hullám az utánzó magatartásnak köszönhető. A vállalatok szinte esztelenül másolják, amit mások csinálnak. Így ha néhány cég elbocsátja a dolgozókat, valószínűleg mások is követni fogják a példáját.

Ami még a leépítéseknél is nagyobb

Mindeközben a járvány óta hatalmas mértékben duzzadt fel a munkavállalói állomány.

Az Amazon, a Meta vagy a Spotify 2021-22-re például csaknem megduplázta az alkalmazottai számát, de az Alphabet vagy a Microsoft is több mint 50 százalékkal bővült.

Ezekhez képest a mostani rekord leépítések a legtöbb esetben gyakorlatilag elenyészőek, tehát csak egy kis korrekciót látunk a járvány előtti helyzethez képest.

A legnagyobb leépítéseket bejelentő techcégek munkavállalóinak változása a járvány óta.
Vállalati beszámolók és sajtóinformációk alapján, 2023-ra becslés a bejelentett leépítések alapján.

A legnagyobb leépítőkből egyedül két vállalatra igaz, hogy így már a 2020 előtti időkhöz képest is kevesebben dolgoznak náluk. De itt inkább egyedi történetek játszanak szerepet.

Az IBM létszáma már 2019 óta csökken, néhány üzletrészt más cégbe szerveznek ki, ez indokolja a 3900 fős elbocsátást is.A Twitter létszáma pedig megdöbbentő mértékben, több mint 50 százalékkal zuhant be. Róluk már olvashattunk eleget: Elon Musk hatalomátvétele óta gyökeres átalakuláson megy keresztül a közösségimédia-óriás, többen felmondtak, de volt egy 3700 fős leépítés is. 2021-ben még 7500-an dolgoztak a cégben, Musk közlése szerint idén januárban már csak 2300-an.

A leépítések ölnek

Mindez sovány vigaszt jelent azoknak, akiknek éppen most mondtak fel. A kirúgások ráadásul nagy egészségügyi kockázattal járnak.

„A leépítések halálosak – szó szerint”

mondta el Jeffrey Pfeffer. A kutatások szerint a kirúgás ténye 2,5-szeresére emeli az öngyilkosság esélyét, 15-20 százalékkal a halálozás előfordulását, nem beszélve a megnövekedett stresszről.

Egy újabb válság előfutárai?

Túl kevés adatot látunk egyelőre ahhoz, hogy egyértelmű igazságot tudjunk tenni a tech leépítések kérdésében. A következő napokban több vállalat, például az Alphabet és a Meta is közzéteszi a 2022-es pénzügyi eredményeit, azokból már jobban fog látszódni, hogy valóban stagnáló bevételekkel, emelkedő költségekkel és csökkenő, de még pozitív nyereségekkel kell-e számolnia az iparágnak.

Ugyanígy az idő fogja eldönteni azt, hogy a most látott elbocsátási hullámok egyszeri kalandnak bizonyulnak-e, vagy még több leépítés fogja követni őket idén.

Orosz Gergely szoftvermérnök (aki korábban az Ubernek és a Skypenak is dolgozott), a Pragmatic Engineer iparági hírlevél szerzőjének blogbejegyzésében úgy fogalmaz: őt leginkább a Microsoft elbocsátásai aggasztják. A vállalat eddig ugyanis nagyon pontosan előre tudta jelezni, hogyan fog növekedni vagy zsugorodni az üzletük.

Ha pedig ők leépítésbe kezdenek, az azt jelenti, hogy látnak már válságra utaló jeleket abban a hatalmas adattömegben, amit nap mint nap feldolgoznak.

Ez alapján elképzelhető, hogy a mostani leépítések nem is a most nyilvánosságra kerülő, 2022-es pénzügyi adatoknak szólnak, hanem egy jövőbeli, még nagyobb visszaesésnek.

Borítókép forrása: David Pupaza//Unsplash

The post Miért rúgnak ki mindenhonnan mindenkit? appeared first on Forbes.hu.