:

83 milliárd forintot kap a szomszédból a Mol

A Mol-INA ügyet vizsgáló szervezet több tucat tanú meghallgatása után sem találta korruptnak a magyar olajtársaságot, ezért a horvát kormánynak fizetnie kell.

Már elkülönítette a horvát kormány a költségvetésben azt a 235 millió dollárt (83,2 milliárd forintot), amit a Molnak fog kifizetni – mondta Davor Filipović horvát gazdasági miniszter az MTI szerint. Filipović szerint a Horvátország már 2003-ban lemondott arról, hogy a horvát bíróságok határozzanak a Mol és a horvát kormány között kötött megállapodásról.

A Mol húsz éve, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben aztán megállapodást kötöttek a horvát kormánnyal, ezzel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban.

Több ebből 83 milliárd forintot kap a szomszédból a Mol Így változnak az üzemanyagárak péntektől

A Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást indított a horvát kormány ellen a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), mert szerintük a horvát kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

A horvát kormány nem sokkal később az UNCITRAL-hoz, az ENSZ egyik szervezetéhet fordult.

A horvát álláspont szerint ugyanis a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását,

elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, befektetések, ráadásul megsértették a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A döntőbíróság elutasította a vesztegetésre, a társaságirányításra és a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó kérelmeket.

Emlékezetes, hogy éppen 2016 szentestéjének napján jelentette be Andrej Plenković miniszterelnök, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol részesedését az INA-ból. A horvát kormány 2022 februárjában kezdeményezte a 2016-ban az UNCITRAL-ítélet felülvizsgálatát, de az eljáró ICSID sem találta korruptnak a Molt. A szervezet az eljárás alatt több tucat tanút hallgatott meg, ami után egyhangú bírói szavazással hoztak ítéletet. Sőt, a Mol javára a horvát kormány részéről 235 millió dollár kártérítést is megítélt.

Júliusban még azt írtuk, a horvát kormány vizsgálja a döntést és az ICSID csak 184 millió dollár utalását hagyta jóvá, de a horvát kormánynak ezen felül késedelmi kamatot is fizetnie kell.

The post 83 milliárd forintot kap a szomszédból a Mol appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés