:
Breaking News

Így mondj fel jól, ha nem akarsz minden hidat felégetni magad mögött

Így mondj fel jól, ha nem akarsz minden hidat felégetni magad mögött

Öt tipp, amit akkor is érdemes megfogadni, ha a felmondás után eszed ágában sincs visszanézni.

Akár új lehetőség miatt lépsz ki, akár egy toxikus környezetből szeretnél váltani, sosem tudhatod, mikor hozza úgy az élet, hogy „bumeráng-munkavállalóként” visszatérnél régi munkahelyedre. Erre persze csak akkor fog lehetőséged nyílni, ha távozásod közben nem hagysz begyógyíthatatlan sebeket – és pár egyéb dologra is figyelsz. Öt tipp a Harvard Business Review-tól a nagy visszatérőknek.

Legyél jobb! Forbes 5 perc olvasás
Öt jel arra, hogy fel kell mondanod – még akkor is, ha válság van

1. Ne távozz rossz szájízzel

Ez elég kézenfekvőnek tűnik, de meglepődnél, hány ember kezdi szidalmazni felmondás után a régi munkaadóját – anélkül, hogy felismerné, hogy ez csak őket tünteti fel rossz színben. Rossz főnökök, rossz folyamatok, rossz vezetői csapat: ezek mind létező tényezők, ugyanakkor változhatnak is, miután távozol. A legjobb, ha ezért inkább nem hangoztatod a vállalat belső problémáiról – vagy egy-két nem kedvelt főnökről– alkotott hangos, negatív véleményed.

Ha ez már megtörtént, és azóta rájöttél, ez nem volt túl helyes megoldás, akkor sincs nagy baj. Beszélgess azokkal, akik emlékezhetnek a távozásodra és a negatív véleményedre, és mondd el nekik, hogy azóta érettebben kezeled a helyzetet. Esetleg tedd hozzá azt is: sajnálod, ahogy a múltban viselkedtél. A bocsánatkérés nem azt jelenti, hogy csak te vagy a „hibás” a távozásodért, de ha felvállalod a saját szereped, könnyebb lesz a visszatérés.

2. Tartsd a kapcsolatot

Ötféle munkatárssal kéne tartanod a kapcsolatot, miután távoztál: a menedzsereddel, a közvetlen feletteseddel, a több funkciót ellátó vezetőiddel, egy-két „sima” kollégával, és legalább egy HR vezetővel vagy rekruterrel. Miért? Ezek azok az emberek, akik új lehetőséget adhatnak a cégednél.

Kapcsolatot tartani lehet ünnepi jókívánságokkal, érdeklődő e-mailekkel, amiben esetleg azt is megemlítheted, te épp mivel foglalkozol – milyen új készségeket sajátítasz el és milyen izgalmas projekteken dolgozhatsz. Évente legalább egyszer hívd el az ismerősöd egy kávéra vagy ebédre, ahol akár arról is beszélhetsz, hogy megfontolnál egy álláslehetőséget. És közben te is meggyőződhetsz arról, hogy milyen pozícióban tudnál visszatérni, mi lenne a hozzáadott értéked.

Ha tartod a kapcsolatod volt kollégáiddal, az elsők között értesülhetsz az új álláskiírásokról. Akár még azelőtt, hogy kiírnák őket.

3. Kövesd a vállalatot

Csak azért, mert ismered a vállalatot, még nem jelenti azt, hogy téged választanának egy új lehetőséghez. Ha be tudod bizonyítani, hogy lépést tartottál a vállalat fejlődésével és sikereivel, már nagyobb lehet az előnyöd: ez azt mutatja aktívan, hogy kevesebb időbe telik majd bele-visszarázódni a vállalat működésébe, mint egy új jelöltnek.

Végezd el a szorgalmit, nézd át az éves beszámolókat, amik akár a kihívásokra is rávilágítanak. Olvasd el a legújabb cikkeket a cégről és az általa piacra dobott termékekről.

4. Képezd, fejleszd magad

Amíg az új munkahelyeden dolgozol, keresd a lehetőséget a készségeid fejlesztésére. Ha a régi munkahelyednek meg tudod mutatni, hogy új „soft” és „hard” készségekre tettél szert, akkor jobb helyzetbe kerülhetsz egy magasabb pozíció eléréséhez.

Több ebből Így mondj fel jól, ha nem akarsz minden hidat felégetni magad mögött Rekordot döntött a Shell nyeresége

Ha még nem hagytad el a munkahelyed, de nem zárod ki a lehetőségét annak, hogy visszatérj, akkor nyomtasd ki a teljesítményértékeléseid és nézd meg, hol fejlődhetnél. Még ha nem is értesz mindennel egyet, próbáld meg alkalmazni a kétszázalékos szabályt: hidd el, hogy a leírtak két százaléka igaz. Mit tudsz tenni azért, hogy megváltoztasd a rólad alkotott képet? Találd meg a gyengeségeid, amiket fejleszteni kell ahhoz, hogy előremozdíthasd a karriered.

5. Gondold át, miért mentél el – és miért szeretnél visszatérni

Nézz magadba, hogy megértsd: mi késztetett arra, hogy elhagyd a céget. Ezek a tényezők továbbra is léteznek? Továbbállt már a menedzser, aki akadályozott a munkádban? Ha egy stratégiaváltás következtében távoztál, akkor biztos jó ötlet most visszatérni? Ha több emberrel együtt bocsátottak el – stabilabb vagy körültekintőbb most a vállalat?

Amikor a régi kollégáiddal kommunikálsz, nem szabadna arról szólnia az üzeneteidnek, hogy az új helyed miért nem megfelelő. Arról kéne beszélnetek, hogy miért a volt munkahelyed tudja megadni a hosszú távú biztonságot. Ne feledd, hogy a vállalat, ahova visszatérsz, nem biztosan az a vállalat, ahonnan kiléptél. Ahogy mi is, a szervezetek is tudnak változni – ugyanúgy a vezetők és a célok is. Néha még a vállalati kultúra is. Próbáld megérteni, hogyan nőtt a vállalat, mióta távoztál – így pontosíthatod magadban és a jelenlegi vezetőknek is, hogy hogyan tudnál hozzájárulni készségeiddel, képességeiddel az értékteremtéshez.

És ezzel meg is győzheted őket, hogy többé nem távozol.

The post Így mondj fel jól, ha nem akarsz minden hidat felégetni magad mögött appeared first on Forbes.hu.