:

Újabb fejlemény Dunaferr-ügyben: velük tárgyalhat a kormány

Így vagy úgy, de elvileg halad tovább a Dunaferr-ügy. Melyik érdeklődő lesz végül a befutó?

Az ukrán Metinvest Holding a Népszava információi szerint komoly érdeklődést mutat a felszámolás alatt álló Dunaferr iránt. Olyannyira, hogy elvileg már tárgyaltak is a kormánnyal.

Mi történt?

A lap úgy tudja – bár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium nem reagált a megkeresésükre –, hogy a Metinvest részéről a fúziókért és felvásárlásokért felelős vezető, Jevgenij Selekov, valamint Andrij Kril, a vállalat nemzetközi kapcsolatainak irányítója a héten már találkozott is és tárgyalt Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkárral Budapesten.

Mint ismeretes, szeptemberben még külső szemlélőként nézte végig a Dunaferr leépülését a kormány. Gulyás Gergely akkor azt mondta a Kormányinfón, azt sem tudják pontosan, kik a vállalat tulajdonosai.

A felszámoló, Fazekas Attila nem kívánt nyilatkozni a Népszavának.

Metinvest

A világ 42. legnagyobb acélipari cégeként a Metinvestnek a régión kívül olasz, spanyol, holland érdekeltségei is vannak. A vállalat a bányászattól a szén- és ércfeldolgozás folyamatáig a teljes vertikumban érdekelt, félkész és késztermékei számos ország piacán elérhetők – foglalja össze a Népszava.

Természetesen nem először hallani a Metinvest nevét a Dunaferr-ügyben.

Januárban mi is megírtuk a Forbes.hu-n, hogy a bajba került Dunaferr iránt a leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov, a Metanvest vezérigazgatója is élénken érdeklődik,Ahmetov levelet is írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy készek részt venni a Dunaferr reorganizációjában, valamint Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere is tárgyalt a cég képviselőjével.A levélben az is benne volt, hogy a Metinvest 150 millió eurós költséggel számol a Dunaferr újraindításánál.

A másik befutó

Még mindig úgy tűnik, hogy a december közepe óta felszámolás alatt álló Dunaferr iránt az angol Liberty Steel nevű vállalat a másik aktív érdeklődő. Ők a korábbi hírek szerint január közepén kötöttek megbízási szerződést a felszámolással megbízott vagyonfelügyelővel, ami alsó hangon három hónapra biztosította a működést.

E heti aktualitások

Egy hét eleji törvénymódosítás alapján veszteséggel is működhet egy cég, ha ezzel meg lehet őrizni a vagyonát. A törvény a Dunaferr megnevezése nélkül jött ki, de azért mégis a vállalat sorsáról döntött.Szerdán maga Orbán jelentette be, hogy a kormány kifizeti Dunaferr dolgozóinak bérét a következő hat hónapban, a februári fizetést már ők állják. Orbán szerint ez több mint 16 milliárd forintba kerül az államnak.Orbán a szerdai bejelentésében úgy fogalmazott, hogy a Dunaferrt korábbi tulajdonosai, vezetői tették tönkre, de őket nem nevezte meg. Annyit mondott, megbízható, stabil működést biztosító tulajdonost keresnek, de arról nem esett szó, kivel állnak a legközelebb a megegyezéshez.

The post Újabb fejlemény Dunaferr-ügyben: velük tárgyalhat a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés