:

A mesterséges intelligencia a kapitalizmus végét jelentheti – interjú a OpenAI vezérigazgatójával

A mesterséges intelligencia a kapitalizmus végét jelentheti – interjú a OpenAI vezérigazgatójával

Anyalapunk, az amerikai Forbes kollégájával exkluzív interjú keretén belül beszélgetett Sam Altman, a ChatGPT-t piacra dobó OpenAI vezérigazgatója. A legfontosabb kérdések és válaszok a mesterséges intelligencia és az OpenAI jövőjéről.

Sokan azon gondolkodnak, hogy a ChatGPT felváltja-e a hagyományos keresőmotorokat, például a Google-t. Ez motivál vagy izgat téged?

Hát, nem hiszem, hogy lecserélné. De talán egyszer egy mesterségesintelligencia (MI)-rendszer képes lehet rá. De úgy gondolom, hogy elszalasztjuk a lehetőséget, ha erre fókuszálunk.

Sokkal jobban érdekel, hogy mi lesz a keresésen túl. Hiszen arra sem emlékszem, mit csináltunk a keresés előtt.

Greg (Brockman, az OpenAI elnöke – a szerk.) azt mondta, hogy habár az OpenAI kutatásvezérelt, nem antikapitalista. Hogyan egyensúlyoztok a hozamra éhező befektetők profitorientált céljai és az OpenAI tágabb fókusza között?

Szerintem a kapitalizmus csodálatos. Imádom a kapitalizmust. A világ összes rossz berendezkedése közül ez a legjobb – vagy ez a legkevésbé rossz, amit eddig kitaláltunk. De remélem, hogy találunk majd egy új utat. Ha tényleg eljön az általános MI világa, az több ponton megtörheti a kapitalizmust.

Megpróbáltunk egy olyan struktúrát kialakítani, ami nem hasonlít semmilyen más vállalati struktúrához. Ha azt gondolnánk, hogy ez is csak egy nagy techcég lesz, azt mondanám: „remek, ismerem a szabályokat, egész karrierem során ezzel foglalkoztam.”

De ha igazán, valóban eljön az MI, másra lesz szükségünk. Nagyon izgatott vagyok, hogy a csapatunk és a befektetőink is jól teljesítsenek, de nem hiszem, hogy bármely vállalatnak is tulajdonolnia kéne az MI-t. Hogyan osztozkodunk a profiton, a hozzáférésén és hogyan oldjuk meg az irányítását? – ez a három kérdés, amely újféle gondolkodást igényel.

Mit gondolsz azokról, akik úgy gondolják, hogy túl erősen kötitek magatok a Microsofthoz?

Azt mondanám, hogy nagyon alaposan építettük fel a velük megkötött üzleti szerződéseinket, hogy továbbra is a küldetésünkre tudjunk fókuszálni. Satya Nadella (a Microsoft CEO-ja – a szerk.) és a Microsoft is fantasztikus csapat. Messze ők az a techvállalat, akik a leginkább igazodnak az értékeinkhez. Minden alkalommal, amikor olyan kérésekkel mentünk hozzájuk, hogy „hé, meg kell tennünk ezt a furcsa dolgot, amit valószínűleg utálni fogtok, mert egészen más, mint egy szokásos üzlet – például a megtérülésetek korlátozása vagy egyes biztonsági felülírások”, azt válaszolták, hogy persze, fantasztikus!

Szóval úgy érzed, hogy az OpenAI profitorientált oldalának üzleti nyomásai, követelményei nem ütköznek a vállalat általános küldetésével?

Egyáltalán nem. Bárkit megkérdezhetsz a gondolkodásomról. Nagyon jól ismernek arról, hogy nem tűrök el semmit, amit nem akarok eltűrni.

Nem kötnék ilyen üzletet, ha ez ütközne.

Mi a legmenőbb, amit a GPT-vel csináltak? És mi ijeszt meg a legjobban?

Nehéz kiválasztani a legmenőbbet. A legtöbb, számomra is hasznos dolgot az összefoglalás funkciója hozta. Az, hogy teljes cikkeket vagy hosszú e-maileket foglalhatok össze egyszerűen, sokkal hasznosabb, mint amire először gondoltam. Vagy amikor a kódolásban olyan, mintha lenne egy szuper intelligens programozóm, akivel beszélgethetek a programozásról.

Az ijesztő dolog? Határozottan nagy aggodalommal figyelem a bosszúpornó generálását, amit a nyílt forráskódú képgenerátorokkal készítenek. Szerintem ez óriási károkat okoz.

Szerinted az ilyen eszközök mögött álló vállalatoknak van felelősségük abban, hogy ilyesmi ne történhessen? Vagy egyszerűen ilyen az emberi természet, és ez kikerülhetetlen?

Mindkettő. Felmerült a kérdés, hogy hogyan akarjuk ezt szabályozni. Bizonyos értelemben tök jó lenne, ha csak rámutatnánk egy-két cégre, és azt mondanánk, hogy „hé, ezt nem csinálhatod!” De az emberek ettől függetlenül a nyílt forráskódú modelleket akkor is fogják használni, ami nagyszerű, de biztos csinálnak majd vele rossz dolgokat is. Felelősséget kell vállalniuk azok a vállalatoknak, akik ezekkel a felhasználókkal kapcsolatban állnak.

The post A mesterséges intelligencia a kapitalizmus végét jelentheti – interjú a OpenAI vezérigazgatójával appeared first on Forbes.hu.