:

Főszerkesztő volt, aztán adatcéget csinált, most az egyik legizgalmasabb magyar startup vásárolta fel őket

A Vs.hu egykori főszerkesztőjének a cégek átvilágítására technológiát fejlesztő startupját vásárolta fel a Seon.

Sikeres exitet zárt a Hiventures, tudatta szerkesztőségünkkel az állami MFB kockázati tőkealap-kezelője sajtóközleményben. Az ügyfélátvilágítási szolgáltatást kínáló Complytront az online csalások megelőzésében utazó Seon vásárolta fel.

Kádár Tamás, a Seon CEO-ja a felvásárlás kapcsán azt mondta, a Complytron által kínált technológia és tudás tökéletes kiegészítése a Seon csalásmegelőzési rendszerének.

Kik állnak a sztori mögött?

A Complytront 2019-ben alapította Lebhardt Olivér, Gryllus Ábris és Varjú Zoltán. Lebhardt korábban újságíró volt (főszerkesztette a Vs.hu-t, az MNB-s botrány után mondott le). Ezt követően adatújságíróként médiaprojekteken dolgozott, a kutatásait akarta automatizálni, innen indult a Complytron sztori. A digitális nyomaik alapján a szoftver feltárja a cégek közötti rejtett kapcsolatot. Ma már a kisebb cégektől az egészen nagyokig kínál megoldást a magyar csapat. Az EU-s jogszabályi megkötések miatt egyre több cég használ ilyen megoldásokat leendő ügyfelei átvilágítására.

A cég amúgy korábban ingyenesen elérhetővé tette szolgáltatásait újságíróknak és kutatóknak.

A Complytront a Hiventures 160 millió forinttal, az MKB Fintechlab által irányított és többségi tulajdonában álló Arete Zrt. pedig 30 millió forinttal finanszírozta. Az Arete Zrt. egyik alapítója a jelenlegi innovációs miniszter, Csák János, ő az MKB Fintechlab tőkeemelése után vált meg többségi részesedésétől, majd ki is szállt a cégből.

Seon: az egyik legígéretesebb magyar startup

A Seon neve onnan (is) lehet ismerős, hogy egyik alapítója és tulajdonosa, Kádár Tamás felkerült a tavaly év végi milliárdoslistánkra: 49,5 milliárd forintos becsült vagyonával ő a 33. leggazdagabb magyar. A startup a Crunchbase átfogó adatai alapján

több mint 500 millió dollárt, azaz kb. 180 milliárd forintot ér.

Borítókép: Jendruszák Bence és Kádár Tamás, a Seon alapítói.