:

Létezik egy végtelen vígjátéksorozat, amit mesterséges intelligencia készít, és amit egy transzfób jelenete után most letiltottak

Létezik egy végtelen vígjátéksorozat, amit mesterséges intelligencia készít, és amit egy transzfób jelenete után most letiltottak

Több tízezren nézhették élőben, ahogy a mesterséges intelligencia azzal standupol, hogy „a transzneműség valójában mentális betegség”, és hogy „titokban minden liberális meleg”. A gyűlöletkeltő MI valós probléma, van, hogy a tartalmak moderálását párdolláros órabérekért fejlődő országokba szervezik ki.

Az amerikai tech sajtó és a közösségi média a múlt héten kapta fel a Nothing, Forever című műsort a Twitch streamingplatformon. A Seinfeld című klasszikus szitkom mintájára mesterséges intelligencia (MI) generálja a 24/7-ben futó streamet, pixelekből gyártja az egymást végtelenségig követő jeleneteket, szkeccseket. Mindezt tette eddig a világhírű MI-labor, az Open AI-nak a GPT-3 Davinci modellje segítségével, amit klasszikus szitkomepizódokkal taníttattak be a gyártásra.

A poénok nagy része rendkívül kínos és közel értékelhetetlen, viszont sokak számára pont emiatt bűnös élvezet, néha bizony tízezrek nézik egyszerre Twitchen a december óta futó műsort. Vagyis nézték eddig, hiszen 14 napos felfüggesztést kapott a csatorna, miután a szitkom főhőse, a 1989-1998 közötti Seinfeld címszereplőjéről mintázott Larry Feinberg múlt vasárnap

homofób és transzfób mondatokkal találta érdemesnek feldobni a show-t.

Több ebből Megfizethető és fenntartható: ez a technológia jelenti a kiutat az orosz energiafüggésből? Jól jött a robotok munkája, újabb rekordévet zárt a magyar Euronics

Mi történt pontosan?

A szóban forgó jelenetben (a Seinfeld-epizódok nyitányát és zárását mímelve) Larry standupját láthattuk-halhattuk (Jerry Seinfeld mintájára, aki az eredeti sorozatban hét évadon át minden részt standuppal kezdett el és fejezett be). Íme az ominózus szkeccs:

„Itt ültök olyan 50-en, és senki sem nevet. Bármi tipp? Arra gondoltam, lehetne egy viccem arról, hogy a transzneműség valójában mentális betegség. Vagy arról, hogy minden liberális titokban meleg, és mindenkire rá akarják erőltetni az akaratukat. Vagy valamit arról, hogy teszik tönkre a transznemű emberek a társadalom szövetét. De úgy látom, senki nem nevet, úgyhogy abbahagyom. Köszönöm, hogy eljöttetek, a viszontlátásra! Hová tűnt mindenki?”

Lehalt az MI, menet közben kellett váltani

A Vice nem kapott hivatalos választ a Twitchtől arra a kérdésre, hogy konkrétan a jelenet miatt tiltották-e le a csatornát. De tény, hogy nem sokkal a streambe kerülés után tették elérhetetlenné – mint a profilon is olvasható – „a Twitch közösségi irányelveinek vagy Szolgáltatási feltételeinek megsértése miatt”.

A show hivatalos Discord-szerverén az alkotók is reagáltak az esetre. Leírták, hogy tényleg 14 napos tiltást kapott a csatorna a standupjelenet után, de fellebbeztek a tiltás ellen. Függetlenül attól, mikor térhetnek vissza a platformra, megígérték, hogy „minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő”.

Az alkotók azt állítják, megvizsgálták a probléma gyökerét. Szerintük épp befuccsolt a Davinci modell, és ez a show-ban is hibákat produkált, volt, hogy üres szobák váltogatták egymást szereplők nélkül. Szóval menet közben átálltak az Open AI egyik korábbi, kevésbé szofisztikált verziójára, a Curie-ra, hogy ne kelljen emiatt lelőni a streamet. Csakhogy, mint indokolták, az Open AI tartalommoderáló eszközei hiába működtek a Davincivel, a Curie-val már nem. Szóval szerintük ez okozta, hogy az MI „helytelen szöveget” köpött ki magából.

Rögzítették azt is: „az elhangzottak sem a fejlesztők, sem a show bármely alkotójának véleményét nem tükrözik”.

Üzlet Vaszkó Iván 6 perc olvasás
Trappista = pénzkidobás. Mit vegyünk helyette?
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Főszerkesztő volt, aztán adatcéget csinált, most az egyik legizgalmasabb magyar startup vásárolta fel őket
Napi címlap Vaszkó Iván 14 perc olvasás
A kibervédelem legnagyobb koponyái Budapesten rendezkedtek be. Jöttek világot menteni – és hódítani

Része a problémának

Az esetet összefoglaló Vice azt is megjegyezi, hogy ami történt, pont remekül rávilágít az MI egyik legnagyobb problémájára. Avagy ha az MI-t gyűlöletről, elfogultságról szóló alapanyaggal tanítják be, akkor az általa kiköpött tartalom is hasonlóan gyűlöletkeltő vagy elfogult lehet. Ez fontos terület és problémakör az MI-iparágon belül.

Hogy ezeknek a modelleknek a használata biztonságosabb legyen, és mondjuk a világhírű csetbottól, a Chat GPT-től se kapjunk elfogult válaszokat bizonyos témákban, az MI-eszközt folyamatosan kalapálni és moderálni kell.A gond csak az, hogy ez jellemzően nagyon monoton, alulfizetett munka, amit a fejlesztőcégek sok esetben fejlődő országokba szerveznek ki.A Time például nemrég nyomozta ki, hogy az Open AI Kenyában alkalmaz embereket moderálásra, hogy kétdolláros órabérért nyálazzanak át és foltozgassanak több tízezer sor szöveget.

The post Létezik egy végtelen vígjátéksorozat, amit mesterséges intelligencia készít, és amit egy transzfób jelenete után most letiltottak appeared first on Forbes.hu.