:

Követeléskezelés regionális szinten

Követeléskezelés regionális szinten

Grandiózus rendezvénnyel ünnepelte 15 éves születésnapját a Foldana Group, amely eseményt számos vállalatvezető mellett a montenegrói köztársasági elnök is megtisztelte jelenlétével. Dr. Balla Róberttel, a cégcsoport ügyvezetőjével a kezdetekről, a külföldi nyitásokról és a belföldi ingatlanfejlesztésekről beszélgettünk.

Dr. Balla Róbert a jogi egyetem elvégzése után belesodródott a társasház-kezelés világába. „Kezdetektől fogva a társasházak pénzügyi rendbetétele volt a célom: legyen meg a pénzügyi biztonság és be legyenek hajtva a kintlevőségek” – meséli.

A Foldana sikertörténete 15 évvel ezelőtt kezdődött; a cég, amelyet 300 ezer forinttal alapítottak, mára már több milliárdos árbevételt produkáló cégcsoporttá nőtte ki magát.

A 2008-ban alakult Foldana Group négy évvel később nyitott a követeléskezelés felé, ami egy nagyobb, közel 60 millió forintos informatikai fejlesztést is igényelt. „A követeléskezelésre egy egyedi konstrukciót építettünk fel. Alapvetően abban különbözünk a konkurensektől, hogy nálunk egy adott területen jelentkező követelést az adott terület szakértője intéz. Ennek köszönhető, hogy amikor hozzánk fordulnak a megbízóink adósai, akkor szakmailag maximálisan felkészült kollégákkal tudnak egyeztetni a fizetés átütemezéséről, illetve a részletfizetés kondícióiról. Mindennek köszönhetően mostanra 60 százalék körüli a sikeresen behajtott kintlevőségek aránya.”

Az ingatlanfejlesztésbe 2013-ban – egy akkor megnyíló pályázati forrásnak is köszönhetően – kóstolt bele a cég, amikor is saját irodaházat építettek. „Kezdetben csak az első két szintjét foglaltuk el a 850 négyzetméteres irodaháznak, ma már az egészben mi vagyunk. Ezt követően 2015-ben, amikor láttuk, hogy az ingatlanpiac elindult felfelé, elkezdtünk egy társasházat építeni, majd utána jött a következő hasonló projekt.”

Az ingatlanberuházások kapcsán keresték meg a cégcsoportot egy montenegrói ingatlan eladásával. „A személyes megtekintés után nem tudtunk volna olyan árat mondani rá, ami nekik is elfogadható lett volna” – meséli dr. Balla Róbert. Aztán szerencsés véletlenek sorozataként összeismerkedtek Magyarország montenegrói nagykövetével. „Két hónappal később a Nagykövetség szervezésében prezentáltuk a Foldanát egy B2B találkozón, a jelen lévő helyi vállalatvezetők érdeklődtek tevékenységünk iránt, aminek a vége az lett, hogy eldöntöttük, a külpiacra kell lépnünk.” A Foldana 2019 februárjában nyitotta meg montenegrói kirendeltségét, ami jelenleg az egyetlen követeléskezelő cég az országban. Ennek okaként az ügyvezető azt látja, hogy a nagy cégeknek a montenegrói egy túlságosan kicsi piac, ennélfogva nem látnak benne akkora potenciált, hogy megérje vele foglalkozni. Ezt követően a cég – szintén egyedüliként az országban – megszerezte a Montenegrói Központi Bank engedélyét a követelésvásárlásra és a faktoring tevékenységre.

Mindezeknek köszönhetően rövid idő alatt hatalmas követelésállományt sikerült megvásárolnia a Foldana Groupnak Montenegróban. „Jelenleg több mint 80 millió euró követelésállományunk van, melyek 80 százaléka ingatlanfedezettel van biztosítva.” Mostanra a Foldana Group lett a harmadik legnagyobb befektető Montenegróban. „A montenegrói piacon három év alatt el tudtuk azt érni, amit a magyarországin 12 év alatt” – meséli az ügyvezető. Ezek után nem meglepő, hogy a Foldana legutóbb – montenegrói partnereinek javaslatára – Boszniában nyitott irodát, és elkezdték a tapogatózást más országok felé is. Unatkozni azonban addig sincs idő: éppen ezekben a hetekben adják át a cégcsoport legújabb büszkeségét, egy, a 13. kerületben épült négycsillagos szállodát és apartmanházat.

The post Követeléskezelés regionális szinten appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés