:

A Béres család

Ha Magyarországon szó esik a családi tulajdonban lévő cégekről, két név biztosan azonnal felmerül: Béres és Zwack. A Béres család tudatosan gondozza az alapító, id. dr. Béres József emlékét és szellemi hagyatékát, ugyanakkor aktívan dolgozik a jövő biztosításán is. A harmadik generációból a két idősebb testvér, Melinda és Marcell már részt vesznek a cégvezetésben, tagjai az igazgatóságnak, Marcell egyre többet jelenik meg a cég arcaként. A többgenerációs szemléletet jól példázza a 2022. szeptemberi „50 éves a Béres Csepp” rendezvény, amelyen mindhárom generáció üzenetei – tudatosan egymásra építkező módon – megjelentek. 

Bár a család az első megjelenéstől (2002-től) kezdve állandó szereplője a hazai TOP100-as listának, vagyonuk kapcsán híresen puritánok. Dr. Béres József a vagyonhoz való viszonyt így jellemzi: az nem cél, hanem eredeti tevékenységük továbbfejlesztésének alapja. Elégedettek azzal, amivel ma rendelkeznek, de a növekedési kényszertől ők sem tudják függetleníteni magukat, erre a cégeik és munkavállalóik érdekében is szükség van. 

A tulajdonosi és menedzsmentszerepek, valamint a céges és a magánvagyon szétválasztása egyértelmű és transzparens szabályok szerint történik. 1995 óta rendelkeznek – mai divatos szóval élve – családi alkotmánnyal, melyet írásbeli formában is rögzítettek. Az alkotmány lefekteti, hogy a tulajdonosi státusz önmagában nem jogosítja fel a családtagokat pozíciót vállalni a cégben, arra szakmailag is érdemesnek kell bizonyulni. A céges és magánvagyon közötti átjárásra osztalék, illetve munkabér révén van lehetőség, az osztalékok mértéke azonban elárulja, hogy nem elsődleges cél a családtagi magánvagyon növelése. A családtagok magánvagyona egy tisztes polgári egzisztencia keretein nem terjeszkedik túl. 

Mi a helyzet a háromgenerációs vagyonvesztés makacs, kultúráktól független Damoklész kardjával? A családfőn – bár tisztában van a jelenséggel – nem látszik aggodalom. A tulajdon generációkon átívelő alakulását sem bonyolítja túl a családi szabályrendszer, az örökösödés vérségi útját követi. A jelenlegi cégméret mellett már különben is nehézkes lenne kivásárolni valakit – jegyzi meg dr. Béres József. A generációváltás legfontosabb alapja egyébként a családi értékrend – kiemelten a mértékletesség, az együttérzés és a szolgálat – átadása. A vagyonos létre való nevelés elsődleges helye pedig a család. A Béres családban egy – mind cégvezetői, mind pedig tulajdonosi – generációváltás sikerére immár büszkén lehet támaszkodni, és dr. Béres József úgy véli, az értékrend már átragadt a harmadik generációra is. Ami pedig a következő generációt illeti, bíznak gyermekeik, Melinda, Marcell és Merse sikeres helytállásában. 

A vagyonkezelői struktúra tetején álló céget hárman tulajdonolják, dr. Béres József, valamint felesége és testvére. A harmadik generáció az említett vérségi örökösödés elvét követve egyelőre nem tulajdonos. A vagyonelemek portfóliója – ahogy ez második generációs családoknál jellemző – „fejnehéz”, az alaptevékenység messze a legjelentősebb vagyonelem. Ugyanakkor már mutatkoznak a diverzifikáció jelei: az alaptevékenységhez kapcsolódó Hungaropharma részesedésen kívül rendelkeznek borászattal, föld- és erdőtulajdonnal, valamint egy robbanásbiztos berendezések vizsgálatával és tanúsításával foglalkozó céggel is. Az utóbbit leginkább a lokáció sodorta a vagyonkezelő ernyője alá, a cég ugyanis közvetlenül a gyógyszergyár szomszédságában található. A borászat, föld- és erdőterület pedig összhangban van a család konzervatív és lokálpatrióta attitűdjével és imázsával. 

A vagyon kapcsán nem lehet megkerülni a kötelezettségeket sem: a cégalapítástól fogva jótékonykodnak. Az idén 30 éve külön erre a célra létrehozott Béres Alapítvány odafigyelő – egyben több munkát igénylő – módon inkább sok kezdeményezést támogat kisebb összeggel, hatékonyan. Ebben id. dr. Béres József szellemi hagyatéka is tovább él: reményt adni minél több rászorulónak

The post A Béres család appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés