:

Bill Gates szerint ez lesz „2023 legforróbb témája”, még akár az internet feltalálásánál is nagyobbat szólhat

Bill Gates szerint ez lesz „2023 legforróbb témája”, még akár az internet feltalálásánál is nagyobbat szólhat

A mesterséges intelligencia megjelenése és elmúlt egyévnyi fejlődése vetekszik az olyan egyéb technológiai lépcsőfokok jelentőségével, mint az internet megjelenése – mondja Bill Gates, aki legutóbb Shakespeare stílusában próbált verset íratni a Chat GPT-vel.

A Microsoft társalapítója anyalapunknak, az amerikai Forbesnak adott exkluzív interjúban beszélt a mesterséges intelligenciával (MI) és a Chat GPT chatbottal berobbanó OpenAI-jal közös munkájáról, és arról, milyen hatással lehet az AI a munkahelyekre és az orvostudományra.

Ahogyan arról mi is írtunk, a Microsoft 2019-ben szállt be a Chat GPT-t kifejlesztő Open AI-ba egymilliárd dollárral (370 milliárd forint). Idén év elején jelentették be, hogy ennek a tízszeresét is hajlandóak lennének befektetni a cégbe, jelenleg egy „többéves, több milliárd dolláros” együttműködésre ráztak kezet a Microsofttal.

A mesterséges intelligencia a kapitalizmus végét jelentheti – interjú a OpenAI vezérigazgatójával

Lássanak, halljanak, írjanak

Gates MI iránti érdeklődése egészen a szoftverek megismerésének legkorábbi napjaira nyúlik vissza. Az, hogy a számítógépek lássanak, halljanak és írjanak, az egész iparág hosszú távú törekvése, hangsúlyozta. Amikor ezek a gépi tanulási technikák rendkívül jól kezdtek működni, különösen a beszéd- és képfelismerés terén, lenyűgözte, hogy mennyi további találmányra lenne szükség ahhoz, hogy az MI valóban intelligenssé váljon.

Sam Altman, az Open AI vezérigazgatója és a kutatólaboratórium több szakembere a megerősített tanulással kapcsolatos innovációkkal és a nyelvi modellek felskálázásával győzte meg Gatest a hosszabb távú együttműködésről. „Nagyon izgatottá tett az elmúlt évben az MI terén elért haladás” – mondta Gates.

Mit mond Gates az MI-ről?

Az MI megjelenése és az elmúlt egyévnyi fejlődése vetekszik az olyan egyéb technológiai lépcsőfokok jelentőségével, mint a személyi számítógépek, a grafikus felhasználói felületek megjelenése, illetve az internet. Nagyon jó, hogy nemcsak az Open AI fejleszt – bár az ő munkájukat Gates jobban ismeri –, hanem nagyon sok belépő lesz erre a területre. Az Open AI ugyanakkor vezető szerepet tölt be számos vonatkozásában, amit az emberek a Chat GPT-n keresztül látnak is.A legtöbb jövőkutató, aki megvizsgálta az MI megjelenését, azt mondta, hogy a kékgalléros és fizikai munkakörök lesznek az elsők, amelyeket érint az MI. Ez határozottan meg is történik, de kicsit lassabban, mint amire Gates számított. Meglepő, hogy a folyékony olvasást és írást magában foglaló feladatokat – például komplex dokumentumok összefoglalása vagy egy mű létrehozása egy korábban élt szerző stílusában – is el lehet végeztetni ezekkel a nagy nyelvi modellekkel.Több tíz milliárd dolláros költsége lesz annak, hogy az MI továbbfejlesztéséhez szükséges hardvereket és tanulást finanszírozni tudja az Open AI. Rövid távon azonban már most alkalmas arra az MI, hogy hatékonyabbá tegyen egyes munkafolyamatokat, és ez a munkaerőpiacra is hatással van. Gates szerint hosszabb távon majd a kontroll kérdésével is foglalkozni kell – hogy például mi van akkor, ha az MI-t fejlesztő emberek rossz célokra akarják használni a technológiát, vagy mi történik, ha az emberek elveszítik a kontrollt. Az Open AI-nál és a Microsoftnál is figyelnek ezekre a Gates szerint is megalapozott kérdésekre, és az MI szerinte „2023 legforróbb témája lesz”.

A borítóképen Bill Gates a Világgazdasági Fórum 48. davosi találkozóján 2018. január 25-én.

The post Bill Gates szerint ez lesz „2023 legforróbb témája”, még akár az internet feltalálásánál is nagyobbat szólhat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés