:

Ez már háború: a Google hadat üzent, de a Microsoft is bitang nagy bejelentésre készülhet

Ez már háború: a Google hadat üzent, de a Microsoft is bitang nagy bejelentésre készülhet

Jön a Chat GPT konkurenciája, amire a Microsoft titokzatos sajtóeseménnyel válaszolt. Fontos bejelentések érkezhetnek.

Versenytársat kap a Chat GPT: tegnap jelentette be a Google vezérigazgatója, hogy Bard néven chatbotot dobnak a piacra. Sundar Pichai a hétfői blogbejegyzésben „kísérleti társalgási AI szolgáltatásként” jellemezte a fejlesztést, amit ma már kipróbálhattak a chatbot tesztelői. Várhatóan a következő hetekben válik elérhetővé a széles nyilvánosság számára.

A Google egy képernyőfotót is csatolt a bejelentéshez, ahol a chatbot arra buzdítja felhasználókat, hogy gyakorlati kérdéseket tegyenek fel Bardnak, például

hogyan tervezzenek meg egy babaváró bulit,vagy milyen ételeket lehetne készíteni a hűtőnkben lévő hozzávalókból ebédre.

A legszembetűnőbb különbség a rivális Chat GPT-vel szemben az lehet, hogy a Google fejlesztése Pichai posztja szerint „a webről származó információkból merít, hogy friss, jó minőségű válaszokat adjon”. Ezzel arra utal, hogy

a Bard képes lehet megválaszolni a közelmúlt eseményeire vonatkozó kérdéseket, amire a Chat GPT egyelőre nem képes.

Microsoft: Nagy bejelentés érkezik

A bejelentés után a Chat GPT-t fejlesztő Open AI-ba 2019-ben egymilliárd dollárral (370 milliárd forinttal) beszálló Microsoft, nem sokáig maradt tétlen, magyar idő szerint kedd 19 órára nagyszabású sajtóeseményt hirdetett.

A mesterséges intelligencia a kapitalizmus végét jelentheti – interjú a OpenAI vezérigazgatójával

A meghívó szerint a Microsoft vezérigazgatója fontos bejelentésekre készül, a The Verge információi szerint valószínű, hogy a vállalat a Chat GPT Bingbe való integrációjára és az OpenAI-val való szélesebb körű együttműködésre fog összpontosítani. Az értesülésük szerint a Microsoft azt is tervezi, hogy a Bingen kívül a Word, a PowerPoint és az Outlook is megkaphatja az Open AI technológiáját. A vállalat nemrég indította el a Microsoft Teams Premiumot, ennek egyes funkciói az Open AI fejlesztésén alapulnak.

Több milliárd dollárt fektetnek be az Open AI-ba

Január végén jelentette be a Microsoft, hogy több milliárd dollárt fektetnek be a Chat GPT anyacégébe, az Open AI-ba. Az üzlet pontos összegét nem árulták el, iparági pletykák ugyanakkor korábban 10 milliárd dolláros befektetésről számoltak be.

A többéves megállapodás értelmében

a Microsoft több pénzt fordít a speciális szuperszámítógépes rendszerek fejlesztésére és telepítésére, hogy felgyorsítsa az Open AI mesterségesintelligencia-kutatásait,az Open AI számára pedig kizárólag a Microsoft fog felhőszolgáltatást nyújtani (az Azure nevű szolgáltatása révén).Cserébe a Microsoft a saját termékeiben fogja alkalmazni az Open AI modelljeit. Ilyen lesz például a Microsoft Azure Open AI-szolgáltatása, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy élvonalbeli MI-alkalmazásokat hozzanak létre az OpenAI-modellek közvetlen elérésével.

The post Ez már háború: a Google hadat üzent, de a Microsoft is bitang nagy bejelentésre készülhet appeared first on Forbes.hu.