:

Bankholding után szabadon: itt a Mészáros-féle Magyar Biztosítóholding

Bankholding után szabadon: itt a Mészáros-féle Magyar Biztosítóholding

Az iparági szereplők között már egy ideje nem volt titok a gigabiztosító érkezésének híre. Megalakult a cég, aminek a 3. leggazdagabb magyar a kisebbségi tulajdonosa.

Január 24-én Keszthelyi Erik 51 százalékos és az egyik leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc 49 százalékos tulajdonosi részvételével Felcsúton létrejött a Magyar Biztosítóholding Zrt. – írta meg a Telex. A cég közvetlen tulajdonosa a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt., ebben az arányban tulajdonosok a felek. A Magyar Biztosítóholding Zrt. indulótőkéje összesen 5 millió forint, és hivatalosan egyelőre semmit nem kommunikáltak a céljairól.

A Telex már korábban foglalkozott a témával, akkor a piaci szereplők már beszámoltak a biztosítóholding érkezéséről. A korábbi cikkükben utaltak arra, hogy az állam aktívan keresgél a piacon felvásárolható szereplők után. A feltételezések szerint a holding valamifajta bázisa a Magyar Posta lehet majd. Azonban ez önmagában akkor is kevés, ha a posták remek értékesítési csatornát jelentenek. 

Jó példa a Bankholding

A Magyar Bankholdingnál már láthattuk, ahogy az állam és az ahhoz közeli üzletemberek bankjai elkezdtek együttműködni, majd összetolták az érdekeltségeiket. Így először a hazai, majd a nemzetközi piacon terjeszkednek.

A biztosítói holding hátrányból indul, mivel ha egyesülnének az állami érdekeltségek (például a Magyar Posta biztosítói, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vagy a Waberer’s), akkor sem lenne jelentős a piaci részesedésük. Azonban a külföldi terjeszkedésnél ez jól jöhet. A lap feleleveníti, hogy nemrég a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs értekezett arról, hogy a kormányfőnek milyen fontos az OTP, a Mol és a 4iG külföldi terjeszkedése. Akkor azt írta, a következő tíz év legnagyobb kihívása az lesz, hogy

Magyarországnak sikerüljön kitörnie a közepes fejlettségű országok köréből, és felzárkózzon a fejlett államokhoz, Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el.

Az OTP a szlovén, a Mol a horvát, a 4iG az albán piacon erősnek számít a maga területén. Az említett cégek mintájára a biztosítóholding a balkáni térség felé terjeszkedhet.

Ma még rossz állapotban van a gazdaság, de nemsokára minden jóra fordul Mészárosék gigabankja szerint

The post Bankholding után szabadon: itt a Mészáros-féle Magyar Biztosítóholding appeared first on Forbes.hu.