:

Több száz otthont láthat el ez a 2,5 kilométer magasan fekvő napelempark

Több száz otthont láthat el ez a 2,5 kilométer magasan fekvő napelempark

5000 napelemet telepítettek Európa legmagasabb gátjához, a 2500 méter magasan fekvő svájci Muttsee-tónál fekvő területre – írja az Interesting Engineering.

A kivitelező AlpinSolar vállalat célja, hogy évente 3,3 millió kilowattot termeljen, ami 700 háztartás áramellátását fedezné. A napelempark egy kilométer hosszan terül el a gát mentén. A projekthez a Megasol vállalat által gyártott kétoldalú üveg napelemmodulokat használták. A 40 milliméteres keretekkel felszerelt panelek sajátossága, hogy könnyedén elbírják a svájci Alpokban várható nagy mennyiségű hóterhelést.

További előnyt jelent a fehér hó, amely visszaveri a napfényt a napelemekre, ami alacsonyabb hőmérsékleten dolgozva is nagyobb hozamot eredményez. Ennek köszönhetően az Axpo arra számít, hogy a téli hónapokban, például februárban és márciusban az év többi hónapjához képest háromszor annyi energiát nyerhetnek ki, mint az év többi részében.

A projekt része az ország energetikai fordulatának, melynek részeként 4200 napenergia-projektet terveznek véghez vinni az ország alacsonyan fekvő, illetve hegyvidéki régióiban.

The post Több száz otthont láthat el ez a 2,5 kilométer magasan fekvő napelempark first appeared on 24.hu.