:

Így szállhat el a cukor ára, ha ma kivezetnék az árstopot

Az alapvető élelmiszerekre 13 hónapja vonatkozik árstop, így is Európa-rekorder a magyar infláció. A kormány eddig azt kommunikálta, hogy húsvétig tartaná az árkorlátozásokat, de egyre több szakmai szerv érvel amellett, hogy mihamarabb ki kellene azokat vezetni.

A kristálycukor kilóját ma jó esetben 500 forint körüli áron tudják beszerezni, és 230 forint körüli áron adhatják. Vagyis mintegy 270 forint kilónként a kristálycukron a veszteség – több, mint amennyi a fogyasztói ár.A BL55-ös finomliszt értékesítése is veszteséges, 300 forint körüli áron tudják beszerezni, és mintegy 200 forintért adhatják.

A 24.hu nagy összefoglalóban ír arról, hogy komoly drágulást okozna már ma, ha kivezetnék az árstopokat.

A fenti beszerzési árak jellemzően a nagyobb üzletek számára elérhetőek, melyek közvetlenül a termelőktől, élelmiszerfeldolgozóktól vásárolnak. Akik csak nagykereskedőtől tudnak beszerezni – jellemzően a kisebb boltok –, azok még drágábban jutnak hozzá az árstopos termékekhez, így a veszteségük is nagyobb.

Például cukrot egy kisbolt inkább 700 forint körüli nagykeráron tud vásárolni, és 261 forintért eladni, azaz egy kilón mintegy 440 forintos veszteséget realizál.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a statisztikájukban fellelhető kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél. Legkevésbé a csirkemellé, leginkább a finomliszté. Hamarabb vagy később, de a beszerzési árak átlépték a fogyasztói árakat is. Ez is mutatja, hogy a kereskedők veszteségei egyre halmozódtak.

Egyre több szakmai szerv érvel amellett, hogy ki kellene vezetni a piactorzító árstopokat, amik ráadásul a céljukat sem érték el, hiszen nem fékezték az inflációt. A kormány szerint a boltok trükköznek és hiányt generálnak.

The post Így szállhat el a cukor ára, ha ma kivezetnék az árstopot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés