:

Brutális állami támogatást kaphat a debreceni akkumulátorgyár

A magyar állam 36 millió forintot költ el egy-egy létrejövő munkahelyre a kínai óriásgyárban, ahova szinte biztosan kell majd külföldi munkaerőt is toborozni.

A kínai sajtóban megjelenő információkra hivatkozva azt állítja Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője, hogy a magyar kormány 800 millió euró értékű támogatást ad a kínai CATL Debrecenben épülő gyárának – írja a Népszava.

Ez hozzávetőleg 320 milliárd forintos támogatást jelent. A képviselő erre és erre a cikkre hivatkozik. Ezek alapján 36 millió forintba fog kerülni egy-egy munkahely megteremtése. Csakhogy a már most is feszes hazai munkaerőpiac miatt a CATL több ezer vendégmunkás behozatalára kényszerülhet majd.

Akkumulátorgyártás: civilek vs. stratégiai ágazat

A kínai akkumulátorgyár miatt tiltakoznak a helyiek, annak hatalmas vízigénye és a környezeti terhelés miatt. A kormány ugyanakkor az elektromos akkumulátorgyártásra stratégiai ágazatként tekint. Ezen a területen Magyarország már most ott van a globális elitben az ide csábított multiknak köszönhetően. Az olcsó munkaerő és az európai piac mellett a kormányzati támogatások és kedvezmények miatt is népszerű célpont Magyarország.

Borító: A kínai CATL globális jelenléte.

The post Brutális állami támogatást kaphat a debreceni akkumulátorgyár appeared first on Forbes.hu.