:

Ezzel a fejlesztéssel győzné le a Google-t a Microsoft

Ezzel a fejlesztéssel győzné le a Google-t a Microsoft

A ChatGPT tavaly novemberi elindulása óta jelentősen megugrott a kereslet a szöveg generálására alkalmas mesterséges intelligenciák iránt. Ennek eredményeként a Google a minap bejelentette, hogy az OpenAI fejlesztésére válaszolva saját chatbotot indít, néhány órával ezután azonban a Microsoft közölte: az Edge böngészőt és a Bing keresőt is új alapokra helyezik a ChatGPT-t is hajtó mesterséges intelligencia segítségével. Ezzel a cég a Google elsőszámú kihívójává lépett elő a böngészők és a keresőmotorok piacán – írja a Verge.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója elmondta: ez egy új nap a keresők számára, mivel az évtizedek óta változatlan paradigmát most némileg megbolygatja a techóriás bejelentése. Az új Bing keresőről szólva a szakember elmondta, kétféle opcióból választhatnak majd a felhasználók: a hagyományos keresés, illetve a Bing chatbotján keresztüli adatgyűjtés.

Jelenetős különbség azonban a Microsoft chatbotja és a ChatGPT között, hogy az új Bing képes lesz híreket is lekérdezni a közelmúlt eseményeiről, míg az OpenAI fejlesztése mindössze 2021-ig terjedő adatokkal rendelkezik. Az új Bing keresőnek már az asztali előnézetét is elérhetővé tették, emellett már várólista is van a jövőbeni teljes hozzáféréshez.

A demonstráció során a programot arra kérték, hogy készítsen útitervet egy 5 napos mexikói utazás minden egyes napjára.

A kérdésre teljes egészében a chatbot válaszolt, amely a további információkat tartalmazó forrásokra mutató linkek mellett egy hozzávetőleges útvonaltervet is leírt.

A Microsoft két új, mesterséges intelligenciával ellátott funkciót is bemutatott az Edge böngészőben: a chat és a compose fület, amelyek az Edge oldalsávjába lesznek elérhetők. A chat funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy összefoglalják az éppen megtekintett weboldal tartalmát, és kérdéseket tegyenek fel annak kapcsán. A compose-mód pedig lényegében íróasszisztensként működik: segít a szöveg létrehozásában.

Mind a Google, mind pedig a Microsoft fejlesztése kapcsán felmerült azonban egy fontos kérdés: vajon a techóriások képesek lesznek-e kiszűrni azokat a hibákat, amiket a ChatGPT az elmúlt hónapokban elkövetett. Az eddigi keresésekhez képest ugyanis a chatbot számos pontatlanságot vétett, ami részben abból adódott, hogy nem naprakészek az információi.

A Microsoft jelezte: komoly energiát fordított erre, valamint a jailbreaking lehetőségének minimalizálására. A kifejezés annyit jelent, hogy úgy csapják be a chatbotot, hogy az figyelmen kívül hagyja a szűrőket, és emiatt akár gyűlöletkeltő tartalmak generálásába is kezdhet. A hibákra azonban felkészültek, ezért a Bingben az alábbi üzenet várja majd a felhasználókat:

A Binget a mesterséges intelligencia hajtja, ezért számítani kell meglepetésekre és hibákra. Éppen ezért arra kérjük, hogy ellenőrizze a tényeket, és ossza meg visszajelzéseit, hogy együtt tanulhassunk és javíthassuk a hibákat!

The post Ezzel a fejlesztéssel győzné le a Google-t a Microsoft first appeared on 24.hu.