:

Rákos betegek életét mentheti meg ez a program

Rákos betegek életét mentheti meg ez a program

Olyan mesterséges intelligencia technológiát fejlesztettek ki a Waterloo-i Egyetem mérnökei, amely képes előre jelezni a mellrákban szenvedő nők eredményei alapján, hogy segítené-e a gyógyulásukat a műtét előtti kemoterápia – írja az Eurekalert.

A Dr. Alexander Wong által vezetett, nyílt forráskódú Cancer-Net kezdeményezés részeként kifejlesztett algoritmus segíthet a nem megfelelő jelölteknek elkerülni a kemoterápia okozta súlyos mellékhatásokat. A mélytanuláson alapuló szoftver képes meglátni és felfedezni olyan mintákat, amelyek összefüggnek azzal, hogy egy betegnek előnyös lesz-e egy adott kezelés.

Szakértők szerint ez hosszútávon jobb műtéti eredményekhez vezethet.

A neoadjuváns kemoterápia néven ismert műtét előtti kezelés zsugoríthatja a daganatot, hogy lehetővé vagy könnyebbé tegye a műtétet, és csökkentse a nagyobb műtétek szükségességét. Bizonyos emberek számára azonban komoly kárt is okozhat.

A programot mellrákról készült felvételekkel képezték ki, amelyeket egy új mágneses képrezonancia-módszerrel, az úgynevezett szintetikus korrelált diffúziós képalkotással (CDI) készítettek. Az algoritmust és az emlőrákról készült felvételek teljes adatkészletét nyilvánosan elérhetővé tették. A kutatók emiatt azt remélik, hogy más kutatók is segíthetik a terület fejlődését.

The post Rákos betegek életét mentheti meg ez a program first appeared on 24.hu.