:

Az űrből is látszik a törökországi földrengés pusztítása

Az űrből is látszik a törökországi földrengés pusztítása

Hatalmas erejű földrengés rázta meg Törökország déli, Szíriával határos területét hétfő hajnalban. A Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű rengést több komoly utórengés kísérte, szeizmológus szakértők szerint pedig az is lehet, hogy 2-3 évig is elhúzódhatnak az utórengések a területen.

Az emberek többségét álmában érte a katasztrófa, a halálos áldozatok száma a két országban a szerda délutáni becslések szerint pedig meghaladja az 11 ezret, de ahogy a mentés halad, folyamatosan nő a halottak és a súlyos sérültek száma is. Az elmúlt napokban rengeteg felvétel látott napvilágot a katasztrófa pillanatáról, és annak következményeiről: lerombolt épületekről, és a szíriai tömegsírokról.

We are working with multiple organizations to provide them with #satelliteimagery of the recent #earthquake that has devastated #Turkey & #Syria. Seen here are before (Oct 4, 2022) & after (Feb 7, 2023) images of #Islahiye, Turkey, showing collapsed buildings & rescue operations. pic.twitter.com/3c69oZFYmu

— Maxar Technologies (@Maxar) February 7, 2023

A Maxar Technologies vállalat azonban nem mindennapi műholdképeken mutatja meg, milyen volt a természeti katasztrófa által sújtotta terület az esemény előtt, illetve utána. A rengés epicentrumához közel fekvő Islahiye városában így szabad szemmel is jól látható a pusztítás.

We will be activating our Open Data Program (https://t.co/KG4Ln7Gvck) for the powerful #earthquakes in #Turkey and #Syria. Please stay tuned for that notification. Seen here is another before (Oct 4, 2022) and after (Feb 7, 2023) view of #Islahiye, Turkey and the destruction. pic.twitter.com/jd8KakGRgb

— Maxar Technologies (@Maxar) February 7, 2023

The post Az űrből is látszik a törökországi földrengés pusztítása first appeared on 24.hu.