:

Brutális mennyiségű adatot gyűjthetnek a kínai mobilok

Brutális mennyiségű adatot gyűjthetnek a kínai mobilok

Hatalmas mennyiségű érzékeny felhasználói adatot gyűjthetnek össze az olyan népszerű, Kínában értékesített gyártók készülékei, mint a Xiamoi, a OnePlus és az Oppo Realme – írja a Gizmodo egy friss kutatás alapján.

A több különböző egyetem informatikusai által készített tanulmány szerint a gyártók az operációs rendszereiken keresztül rengeteg adatot szerezhetnek meg, amely akár a felhasználók nyomon követéséhez és személyazonosságuk leleplezéséhez is vezethet. Emellett az előre telepített appok is rengeteg adatot gyűjtenek össze. A kutatók szerint jelentős veszélye van annak is, hogy ezáltal a kínai Baiduhoz hasonló szolgáltatók is aggasztó mennyiségű, azonosításra alkalmas információra (PII) tehetnek szert.

A kutatók számos, kínai gyártóktól vásárolt készülékkel kísérleteztek, és hálózatelemzést végeztek rajtuk a vonatkozó adatszivárgás megértése érdekében. Mint kiderült, a megszerzett információk között olyan alapvető felhasználói adatok is voltak, mint a telefonszámok és a tartós eszközazonosítók, emellett azonban a geolokációs adatokat, a készüléken tárolt kontaktokszemélyeket, azok telefonszámát, valamint a telefon- és szöveges metaadatait is begyűjthetik a gyártók.

Mivel Kínában a telefonszámok egy egyéni állampolgári azonosítóhoz kapcsolódnak, ez azt jelenti, hogy elválaszthatatlanul kötődnek a felhasználó valódi személyazonosságához.

Az igazán aggasztó része a történetnek az, hogy nem a felhasználók figyelmetlenségét használják ki a gyártók, hanem direkt beleegyezés nélküli adatgyűjtésről lehet szó. Ráadásul a gyűjtés akkor sem szűnik meg, ha a készülék és annak felhasználója elhagyja Kínát – mindezt annak ellenére, hogy máshol szigorúbb adatvédelmi törvények vannak érvényben. A kutatók szerint az adatokat SIM-kártya behelyezése nélkül is továbbították a gyártóknak.

The post Brutális mennyiségű adatot gyűjthetnek a kínai mobilok first appeared on 24.hu.