:

Végre üzent a magyar tőzsdesztár a részvényeseknek: mondjatok nemet a Mol-Tiborcz-Jellinek-féle ajánlatra

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyta a Mol Alteo törzsrészvényekre tett nyilvános ajánlatát, az Alteo nem adná oda a részvényeket a 3040 forintos darabáron, mert az igazgatóság véleménye szerint ennél többet érnek a papírok.

Az erről szóló közleményt a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az Alteo. Ahogyan arról mi is írtunk, a jegybank hétfőn hagyta jóvá a nyilvános ajánlatot.

Az ajánlattevő a Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol Res Investments volt, továbbá a vele összehangoltan eljáró személyként együttműködő, a Diófa Alapkezelő által kezelt Főnix Magántőkealap és az Indotek-Investments által kezelt Riverland Magántőkealap. A kötelező nyilvános vételi ajánlatban meghatározott részvényenkénti ajánlati ár változatlanul 3040 forint maradt.

Több ebből Kenje a hajára Brüsszel a pénzét – mondja Magyarország és elindul a bóvli felé Az árstopok hatása: nálunk a legmagasabb a pizzainfláció

Gigaüzlet a magyar milliárdosok között

2022 utolsó napjaiban derült ki, hogy eladja többségi tulajdonrészét (legalább 61,576%-os mértékű többségi befolyásról van szó) az Alteo Nyrt.-ben a Wallis Asset Management (WAM).A WAM tulajdonosa az a Veres Tibor, aki a Forbes legutóbbi 50 leggazdagabb magyar listáján a 5. helyen állt (az előző évben a 4. helyet szerezte meg).A nyilvános vételi ajánlatot a Mol december közepén jelentette be. A vevő egy három tagból álló konzorcium, a Mol-csoporthoz tartozó Mol Res Investments Zrt. egyharmada mellett két olyan magántőkealaphoz kerülhet a papírok kétharmada, amelyek alapkezelői a 7. leggazdagabb magyar Jellinek Dániel (2021-ben még a 10. volt), valamint Tiborcz István érdekeltségébe tartoznak. 

Miért nem javasolja az igazgatóság Jellinekék ajánlatának elfogadását?

Közleményében az Alteo igazgatósága kifejti, hogy bár

a törvényi rendelkezésekkel összhangban van az ajánlati ár, emellettmeghaladja az MNB-nek történő benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárát,
ami 2889,6631 forint volt, és meghaladja a megelőző 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárát is, ami 2493,8384 forint volt, valamint az egy részvényre jutó saját tőke értékét is, ami 953,73 forint voltDe: a független szakértői értékelés a részvények értékét magasabbra – 3920 forintra – becsülte, mint az ajánlati ár.

Mi a következő lépés?

A BÉT honlapján közzétett igazgatósági vélemény csak egy ajánlás, az Alteo is azt írja a dokumentumban, hogy az

egyes igazgatósági tagok részvényesként, a személyes körülményeiket figyelembe véve, adott esetben az ajánlat
elfogadásáról is dönthetnek.

Az ajánlat elfogadásáról 2023. február 10. és március 13. között kell, hogy megszülessen a döntés.

The post Végre üzent a magyar tőzsdesztár a részvényeseknek: mondjatok nemet a Mol-Tiborcz-Jellinek-féle ajánlatra appeared first on Forbes.hu.