:

Több mint 100 milliárd dollárt veszített a Google, miután a mesterséges intelligencia mindenki szeme láttára bakizott egy nagyot

Több mint 100 milliárd dollárt veszített a Google, miután a mesterséges intelligencia mindenki szeme láttára bakizott egy nagyot

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, amikor épp el akarnak adni egy terméket, és a menőségéről meggyőzni hivatott promóvideóban csúszik be egy óriási baki. Ez történt a Google-lel, a Bard chatbotjáról szóló hirdetésben. Öldöklő verseny folyik a Microsoft-az Open AI és a Google között chatbotfronton, így nem csoda, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet csúnyát bukott az eset után.

A Reuters cikke szerint az Alphabet 100 milliárd dollárt veszített piaci értékéből szerdán, miután új chatbotja pontatlan információkat osztott meg egy promóciós videóban. Az, hogy a Google-nek nem sikerült elkápráztatnia a közönséget a Bard chatbottal, csak tovább táplálja azokat a befektetői aggodalmakat, hogy a Microsoft felülkerekedik riválisán.

A befektetői aggodalmak számokra lefordítva: az Alphabet részvényei 9 százalékkal, az 50 napos mozgóátlag közel háromszorosával estek a tőzsdén. Pár óra elteltével ugyan visszakorrigált az árfolyam, de a bukta akkor is látványos és a trendek ellen megy: idén év eleje óta – leszámítva a szerdai fiaskót – 15 százalékot erősödött az árfolyam.

Üzlet Madzin Emília 3 perc olvasás
Ez már háború: a Google hadat üzent, de a Microsoft is bitang nagy bejelentésre készülhet
Interjú Kis Judit 11 perc olvasás
Hallucináló csetbotok vagy mindentudó AI? Interjú a ChatGPT gyerekbetegségeiről

Nade mit nézett be Bard?

A Google a héten mutatta be az Open AI-Microsoft páros Chat GPT-je konkurenciájának szánt chatrobotját, a Bardot. A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai hétfői blogbejegyzésben „kísérleti társalgási AI szolgáltatásként” jellemezte a fejlesztést. A legszembetűnőbb különbség a rivális Chat GPT-vel szemben az lehet, hogy a Google fejlesztése Pichai posztja szerint „a webről származó információkból merít, hogy friss, jó minőségű válaszokat adjon.” Ezzel arra utal, hogy

a Bard képes lehet megválaszolni a közelmúlt eseményeire vonatkozó kérdéseket, amire a Chat GPT egyelőre nem képes.

A jól beharangozott promóba azonban hiba csúszott, amit a Reuters szúrt ki először. Az Alphabet egy rövid GIF-videót tett közzé Bardról a Twitteren, és azt ígérte, hogy segít leegyszerűsíteni az összetett témákat, de ehelyett pontatlan választ adott. Azt a kérdést tették fel a Bardnak, hogy a James Webb űrteleszkóp milyen új felfedezései érdekelhetnek egy kilencéves gyereket.

Bard több választ is adott, köztük az egyikben azt mondja, hogy a James Webb űrteleszkóp készítette az első képeket a Naprendszerén kívüli bolygókról, másnével exobolygókról. Ez azinban nincs így, az első ilyen felvételeket az Európai Déli Obszervatórium VLT (Very Large Telescope) nevű teleszkópja készítette 2004-ben, amint azt a NASA is megerősítette .

„Ez rávilágít a szigorú tesztelési folyamat fontosságára, amit ezen a héten indítunk el a Trusted Tester programunkkal” – próbálta védeni a helyzetet a Google szóvivője. Hozzátette: külső visszajelzéseket kombinálnak saját belső tesztelésükkel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy Bard válaszai megfelelnek a minőségi követleményeknek.

Elaludtak aztán meg elkapkodták?

Noha a Google az elmúlt években vezető szerepet töltött be a mesterséges intelligencia innovációjában, úgy tűnik, hogy

kicsit belealudtak abba, hogy a technológiát beépítésék saját keresési termékükbe

– mondta a Reutersnek Gil Luria, a DA Davidson szenior szoftverelemzője. A Google az elmúlt hetekben arra törekedett, hogy utolérje ebben a Microsoftot. Utóbbi ugyanis már kijött a Bing egy olyan verziójával, amelyben integrált ChatGPT-funkciók is voltak. A Google gyorsan be akarta hozni az MS-t, de csak „zavarba ejtő összevisszaság” és a fentebbi rossz válasz lett az eredménye, mondta Luria.

The post Több mint 100 milliárd dollárt veszített a Google, miután a mesterséges intelligencia mindenki szeme láttára bakizott egy nagyot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés