:

Lemondott több kormánytag – a vagyonkezelő alapítványok éléről

Lemondott több kormánytag az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött kuratóriumi tisztségéről, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A kormány szerdai ülésének végén lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Navracsics Tibor, Varga Mihály, Szijjártó Péter, valamint Nagy István, így február 15-től nem folytatják munkájukat az egyetemi közérdekű vagyonkezelő alapítványokban. A kormány azt várja el, hogy más kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, közigazgatási tisztviselők, miniszteri biztosok, kormánybiztosok is így tegyenek. Február 15-től ők sem maradhatnak a vagyonkezelő alapítványokban, vagy le kell mondaniuk kormányzati tisztségükről, mondta Gulyás Gergely.

Magyarország mielőbb szeretne megállapodni Brüsszellel, észszerű kompromisszumokkal, ugyanakkor a bizottságnak kizárólag a közösségi jog alapjain nyugvó követelésekkel lehetne előállnia, de ezen már régen túl vagyunk, fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszterek lemondásával a kormány újabb európai uniós kérésnek tett eleget. Az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ és a Horizont Európa programokban nem vehetnek részt és nem kaphatnak friss támogatásokat a magyarországi alapítványi egyetemek, mivel az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket, jelentette be a bizottság január elején. A lépés várható volt: ahogyan arról mi is írtunk, január végén kiderült, Orbán Viktor „abszolút támogatja” a miniszteri összeférhetetlenség kimondását az egyetemi alapítványi kuratóriumokban.

Az Európai Bizottság aggályait feltehetően két dolog okozta.

A 21 alapítványi egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek,mandátumuk pedig határozatlan időre szól.

Cikkünk frissül.

The post Lemondott több kormánytag – a vagyonkezelő alapítványok éléről appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés