:

Hibázott a Google chatbotja, milliárdokat bukott rajta a cég

Hibázott a Google chatbotja, milliárdokat bukott rajta a cég

100 milliárd dollárt veszített a piaci értékéből a Google anyavállalata, az Alphabet, miután a Bard chatbot már a bemutatóján hamis információt közölt a James Webb űrteleszkóppal kapcsolatban. A hiba megrendített a befektetők bizalmát – írja az MTI.

A promóciós videóban arra kérték a Google egyelőre nem publikus chatbotját, hogy magyarázza el a NASA űrteleszkópjának felfedezéseit úgy, hogy azt egy kilencéves gyermek is megértse. A Bard erre válaszul több adatot is felsorol, köztük azt, hogy a JWST használatával sikerült először képet készíteni egy Naprendszeren kívüli bolygóról.

Az állítás azonban mint kiderült, nem igaz, az első ilyen képet ugyanis a Németországban található Európai Déli Obszervatórium egyik teleszkópja (European Southern Observatory’s Very Large Telescope, VLT) készítette még 2004-ben – írja a Guardian. A Bard reklámfilmjét több mint 1,5 millióan látták a Twitteren.

Bard is an experimental conversational AI service, powered by LaMDA. Built using our large language models and drawing on information from the web, it’s a launchpad for curiosity and can help simplify complex topics → https://t.co/fSp531xKy3 pic.twitter.com/JecHXVmt8l

— Google (@Google) February 6, 2023

A Google szóvivője közölte, a hiba kiemeli a szigorú tesztelési folyamat fontosságát, amely elmondása szerint még a héten megindul. E során a külső visszajelzéseket összevetik majd a belső tesztelés során keletkezett eredményekkel, hogy bizonyosak legyenek abban, hogy a chatbot válaszai megalapozottak és vitathatatlanok lesznek.

A Google magyar idő szerint kedden délelőtt mutatta be a Bardot, az OpenAI rendkívül fejlesztésére, a ChatGPT-re adott válaszként. A bejelentés során ugyanakkor arról még nem beszéltek, hogy mikor és milyen módon lesz integrálva a chatbot a keresőjébe.

The post Hibázott a Google chatbotja, milliárdokat bukott rajta a cég first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés