:

Először találkozhat Orbán és Zelenszkij a háború kitörése óta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brüsszeli uniós csúcsra utazott, ahol a tervek szerint minden állam- és kormányfővel, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is tárgyal majd.

A 24.hu csütörtöki cikkében emlékeztet: már hétfőn kiszivárgott, hogy Zelenszkij Brüsszelbe utazhat,

hogy egyrészt beszédet mondjon az Európai Parlamentben,másrészt együtt ebédeljen a városba érkező uniós miniszterelnökökkel az Európai Tanács havi csúcstalálkozóján.

Maga a szivárogtatás a pletykák szerint az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának az irodájából érkezett, miután tájékoztatta a pártcsaládok vezetését a találkozóról. Az Európai Néppárt még a Twitterre is kiírta, hogy várják Zelenszkijt Brüsszelben, hogy aztán gyorsan töröljék is a posztot. Arról nem szivárgott ki semmi, hogy a tanácsülés alatt mi történne, de keringett egy képernyőmentés arról, hogy Zelenszkij felszólal majd az Európai Parlamentben.

A brüsszeli látogatás több szempontból is érdekes. Egyrészt most találkozik az ukrán elnök a háború kezdete óta először Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ez nem konfliktusmentes találkozó, korábban, amikor Zelenszkij még csak online tartotta a kapcsolatot a világgal, kiszivárgott, hogy keményen odaszólt Orbánnak egy ugyanilyen tanácsülésen. Orbán Ukrajnában kifejezetten népszerűtlen, írta a 24.hu.

Magyarország tűzszünetet sürgetne, de van ezzel egy kis gond

A Szabad Európa csütörtökön azt írta, hogy Zelenszkij a küszöbönálló orosz offenzíva előtt garanciákat fog kérni az Európai Tanácstól a fegyverszállítások felgyorsítására.

Zelenszkij emellett a csatlakozási tárgyalások idei megkezdésére fogja sürgetni az európai vezetőket, ha – mint meggyőződése – országának sikerül teljesítenie az Európai Bizottság által támasztott hét feltételt. Végül támogatást keres tízpontos béketervéhez is, amely az ukrán szuverenitás teljes helyreállításából indul ki, és elutasítja a Moszkva által támasztott feltételeket. A Szabad Európa értesülései szerint

Magyarország a csúcs záróközleményének Ukrajnáról szóló részébe egy olyan mondat beillesztését javasolja, amelynek értelmében az EU azonnali tűzszünetet sürgetne Ukrajnában. Diplomaták szerint ez homlokegyenest eltér Zelenszkij béketervétől

és attól is, amit Magyarország uniós partnerei elfogadhatónak tartanak. Egy tűzszünet ugyanis – miként az a volt Szovjetunió más részein is történt – a tűzszüneti vonal mentén befagyott konfliktust eredményezhetne, Ukrajna de facto felosztásával.

The post Először találkozhat Orbán és Zelenszkij a háború kitörése óta appeared first on Forbes.hu.