:
Breaking News

Nem akárkire bízták III. Károly király koronázási jelvényének megalkotását

Nem akárkire bízták III. Károly király koronázási jelvényének megalkotását

A Buckingham-palota február 11-én mutatta be III. Károly király koronázási jelvényét, amit Sir Jony Ive, az Apple egykori brit ipari főtervezője alkotott – írja az MTI. Ive alkotta meg többek között az olyan jól ismert eszközök ikonikus dizájnját, mint az iPhone és az iPad.

Justin Sullivan/Getty Images Sir Jony Ive és Tim Cook, az Apple ügyvezetője.

Az udvar által nyilvánosságra hozott koronázási jelvény fő motívuma az Egyesült Királyság országait jelképező virágok és növények – az angol rózsa, a skót bogáncsvirág, a walesi nárcisz és az Ír-sziget védőszentje, Szent Patrik hittérítő tevékenységéhez kötődő háromlevelű lóhere – alkotta egyveleg, ami kiadja Szent Eduárd koronájának stilizált formáját. Ezt az aranykoronát – amely 1661-ben, II. Károly koronázására készült, de az utolsó előtti angolszász király, a normann hódítás évében elhunyt Hitvalló Eduárd emlékét őrzi – csak egyszer, a koronázás napján helyezik minden uralkodó fejére, utána visszaviszik a londoni Tower ősi erődjének kincstárába.

Buckingham Palace

A piros és kék színű koronázási jelvény Sir Jony Ive nyilatkozata szerint a tavasz derűlátását és III. Károly természetszeretetét, a természeti környezet iránti mélységes törődését tükrözi.

A brit uralkodó koronázása 2023. május 8-án esedékes, a brit kormány erre a napra soron kívüli munkaszünetet hirdetett, és ez a nap a Buckingham-palota szerint a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz. III. Károly 75. éves, így az angol-brit monarchia történetében ő az eddigi legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.

The post Nem akárkire bízták III. Károly király koronázási jelvényének megalkotását first appeared on 24.hu.