:

Jászai a Vodafone-ról: Ugyanolyan feltételekkel indulunk közbeszerzéseken, mint bárki más

Jászai Gellért, a 4iG elnöke-tulajdonosa szerint a jelenlegi részvényárfolyam „köszönőviszonyban sincs” a csoport valós értékével.

Interjút adott a Portfolio.hu-nak Jászai Gellért, a 4iG elnöke és egyik tulajdonosa. A nem kifejezetten konfrontatív beszélgetés egyik fő témája természetesen a Vodafone-deal volt, de beszélt arról is, hogyan látja a cégcsoport jelenlegi részvényárfolyamát.

Ezek voltak az interjú főbb állításai:

Az állam szerepéről, érdekkonfliktusról a Vodafone-ügyletben: a Vodafone (csak úgy, mint az Antenna Hungária) Jászai szerint továbbra is pontosan ugyanolyan feltételekkel indul majd a közbeszerzéseken, mint más, nem állami társaságok. Az állam kisebbségi tulajdonosként „természetesen rendelkezik a szükséges garanciákkal is a befektetése védelme, valamint az érdekeinek szükséges mértékű képviseletére”.Arról, hogy csökken-e a verseny, kialakul-e duopol piac: Európában erős konszolidációs trend figyelhető meg az 5G mobilhálózati fejlesztések miatt, mondja Jászai: „A régi ökölszabály, mely szerint minél több a szolgáltató a piacon, annál nagyobb a verseny, az a jelenlegi környezetben és költségszinteken inkább a fejlődés gátját jelenti, mint a versenyt támogatja.” Jászai szerint a hazai piac átalakulása, „egy tőkeerős nemzeti szolgáltató megjelenése” jótékony hatással lesz a beruházási versenyre, mert érdemi kihívója lesz a legnagyobb szolgáltatóknak.A hitelről (az MFB-től 425, az Eximbanktól 750 millió eurós hitelt kapott a 4iG, ami együttesen jóval nagyobb, mint a vételár 4iG-ra eső része): „Az Eximbank által folyósított 750 millió eurós szindikált hitel mögött a JP Morgan és az általa szervezett külföldi pénzintézetek álltak. A JP Morgan és partnerei a forrást kifejezetten a Vodafone tranzakcióhoz biztosították, amit az Exim kizárólag erre a célra folyósíthatott az Antenna Hungáriának. A számok pontos értelmezéséhez fontos tudni, hogy a kormány nem 425 millió eurós hitelt, hanem 425 millió euróban maximált keretet hagyott jóvá az MFB számára a tranzakcióhoz. Ehhez képest végül 150 millió eurós keretszerződést kötöttünk az MFB-vel, de ennek is csak kisebb, az akvizíció zárásához feltétlenül szükséges részét hívtunk le.”Arról, hogy mennyire volt piaci alapú a hitel: „A bank a számunkra biztosított forrást a piacról vonta be, a kezességvállalásért pedig a magyar államnak az uniós jogszabályoknak megfelelve piaci alapú kezességvállalási díjat is fizettünk. Tehát annak ellenére, hogy két állami tulajdonú bank is részt vett a tranzakcióban, mindkét esetben piaci hitelről beszélünk, ahol egyetlen forint sem származott költségvetési forrásból, vagy más állami támogatásból.”A 4iG tőzsdei teljesítményéről: „A jelenlegi részvényárfolyam köszönőviszonyban sincs a 4iG Csoport valós értékével. Ennek részben külső okai (háború, energiaárak, infláció) vannak, részben pedig az, hogy a befektetőink számára érthetőbb kell legyen az a transzformáció, amin a 4iG keresztülment az elmúlt három évben.” Több ebből Nem kellett messzire menni a frissen elkelt Vodafone új vezéréért Fafeldolgozástól az űriparig: hogy jutott a 4iG a NER, majd a Vodafone közelébe?

Az interjún szóba került a német Rheinmetall is, aminek a 4iG informatikai szolgáltatásokat nyújt majd. A cég kapcsán Jászai azt nyilatkozta, a közös informatikai vállalat megkezdte működését, a cél, hogy az új társaság minél előbb alkalmassá váljon a vállalatcsoport nemzetközi hálózatában, illetve a csoporton kívül működő vállalatok kiszolgálására is. (Az interjú nem tér ki rá, de a német cégnek 25 százalékos részesedése van a 4iG-ben, így a Rheinmetall a magyar cég legnagyobb nemzetközi befektetője.) A Rheinmetallról legutóbb annak kapcsán írtunk, hogy elképzelhető, hogy a német cég Magyarországon gyártja le az Ukrajnának szánt tankokat.

Érdekesség, hogy a Portfolio.hu rákérdezett a Vodafone jövőbeli nevére is, amiről már egy hónapja lehet tudni, hogy a montenegrói és albán mobilszolgáltatóktól veszi át (One néven folytatja tovább).

Még augusztusban jelentették be, hogy a 4iG (pontosabban annak leányvállalata, az Antenna Hungária) a magyar állammal karöltve felvásárolja a Vodafone Magyarországot. Az ügylettel az Antenna Hungária 51 százalékos közvetett irányító befolyást, míg a magyar állam 49 százalékos közvetett befolyást szerez a magyar piac második legnagyobb telekommunikációs vállalatában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem fogja vizsgálta az ügyletet, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította.

The post Jászai a Vodafone-ról: Ugyanolyan feltételekkel indulunk közbeszerzéseken, mint bárki más appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés